Bitcoin ako na hojdačke. Z 20-tisíc klesol pod 13-tisíc

Cena digitálnej meny bitcoin v piatok klesla pod 13 000 dolárov, ešte v nedeľu sa pritom blížila k hodnote 20 000 dolárov. Táto kryptomena tak v uplynulých piatich dňoch prišla zhruba o tretinu svojej hodnoty a mohla by zaznamenať najhorší týždeň od roku 2013.

22.12.2017 15:49
debata (17)

Počas piatku stratil bitcoin na luxemburskej burze Bitstamp takmer 20 percent a predával sa za 12 560 dolárov. Mohol by tak zaznamenať svoj najhorší denný prepad za tri mesiace.

Podľa analytikov si investori na konci roka vyberajú zisky. Bitcoin má za sebou ťažký týždeň, v ktorom sa množila varovné znamenia pred investovaním na volatilných a neregulovaných trhoch.

Juhokórejská obchodná platforma pre obchodovanie s kryptomenami Youbit v utorok oznámila, že zatvára, pretože po v tomto roku už druhom hackerskom útoku zbankrotovala. Guvernér dánskej centrálnej banky označil podľa agentúry Reuters investície do bitcoin za „smrtiacu“ hru. A najväčší bitcoinová burza v USA Coinbase v stredu oznámila, že bude vyšetrovať obvinenia zo zneužitia dôverných informácií k vlastnému obohateniu, teda z takzvaného insider tradingu.

Bitcoin vznikol v roku 2009 ako alternatíva oficiálnych mien a počas rokov sa presadil ako popredná svetová kybernetická mena. Vytvára ju sieť počítačov so špecializovaným softvérom naprogramovaným tak, aby uvoľňoval nové virtuálne mince stabilným a postupne sa spomaľujúcim tempom. Je navrhnutý tak, aby ho nikto nemohol ovplyvňovať, ani vlády a centrálne banky.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin #kryptomena