Podiel zlyhaných úverov domácností sa znížil

Zlyhané úvery domácností sa v treťom štvrťroku 2017 znížili. Ako ďalej informovala Národná banka Slovenska v štatistickom bulletine, ku koncu septembra predstavoval podiel zlyhaných úverov domácnostiam na celkových úveroch 3,4 %. V medziročnom porovnaní je to pokles o 0,5 percentuálneho bodu.

22.12.2017 10:47
debata

Z jednotlivých úverov domácností medziročne klesol podiel pri prečerpaniach na 7,7 %. Pri úveroch na bývanie to bol pokles podielu na 2 %. Podiel zlyhaných úverov pri kreditných kartách predstavoval 14,1 %. V kategórii spotrebiteľských úverov podiel zlyhaných úverov domácnostiam mierne vzrástol na úroveň 8,3 %.

Podiel zlyhaných úverov nefinančným spoločnostiam na celkových úveroch tiež klesá. Ku koncu septembra 2017 sa znížil na úroveň 5,6 %. Podiel zlyhaných úverov na nehnuteľnostiach sa medziročne znížil o tri percentuálne body na 6,5 %, i keď oproti predchádzajúcemu štvrťroku sa podiel mierne zvýšil.

V kategórii prečerpania a revolvingových úverov nefinančných spoločností predstavoval podiel zlyhaných úverov 4,4 %. Podiel zlyhaných prevádzkových úverov poklesol na 6,4 % a podiel zlyhaných investičných úverov bol na konci septembra na úrovni 4,9 %. Podiel zlyhaných úverov na kreditných kartách sa zvýšil na 12 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #úver #domácnosť