Arbitráž o gemerský mastenec sa môže obnoviť

Súdne spory pre ložisko mastenca v Gemerskej Polome nie sú ani napriek augustovému verdiktu arbitrážneho tribunálu v prospech Slovenska uzavreté. V arbitráži je totiž na stole odvolanie spoločnosti, ktorá sa pre odobratie dobývacieho práva so Slovenskom súdi, voči augustovému rozhodnutiu arbitrážneho súdu.

21.12.2017 14:39
debata (6)

O podaní žiadosti informovala spoločnosť Eurogas na svojej stránke, informáciu potvrdil aj rezort financií.

„Ministerstvo financií má túto informáciu k dispozícii. Firma Eurogas sa odvolala proti rozsudku, ktorý tribunál vydal v prospech Slovenska,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Alexandra Gogová s tým, že teraz bude o odvolaní rozhodovať komisia Medzinárodného centra pre riešenie investičných sporov (ICSID). „Tá môže rozsudok buď zrušiť, potom sa začne od začiatku nová arbitráž, alebo odvolanie zamietne. V tom prípade by bolo rozhodnutie v prospech Slovenska definitívne,“ dodala. K ďalším otázkam je podľa nej nateraz predčasné sa vyjadrovať.

Podľa dokumentu zverejnenom na webe spoločnosti Eurogas žiadosť o zrušenie rozhodnutia v arbitráži podal jeden zo spolužalobcov v tomto spore, a to spoločnosť Belmont Resources. Ako dodal šéf spoločnosti Eurogas Wolfgang Raudall, žiadosť bola podaná 8. decembra tohto roka. „Ak bude žiadosť úspešná, Belmont bude automaticky obnovený ako žalobca v arbitráži Eurogas – Belmont vs. Slovenská republika a arbitráž bude pokračovať, akoby žiadne predchádzajúce rozhodnutie nepadlo,“ uviedol.

Rozhodnutie arbitrážneho tribunálu ICSID v prospech Slovenska padlo v 18. augusta 2017. Ministerstvo financií, ktoré zastupuje Slovensko v arbitrážnych sporoch, vtedy uviedlo, že tribunál vo svojom rozhodnutí akceptoval jurisdikčné námietky, ktoré vzniesla Slovenská republika. Žalobcovia, spomínané spoločnosti Eurogas a Belmont Resources, tvrdia, že Slovenská republika im ložisko mastenca v Gemerskej Polome v roku 2005 neoprávnene odobrala. Okrem administratívnych a súdnych konaní, žalobcovia iniciovali aj medzinárodné investičné arbitrážne konanie.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Gemer #mastenec