Šéf ruskej Rosnefti dohadoval kontrakty na Kube a vo Venezuele

Najväčšia ruská ropná spoločnosť Rosnefť získala licenciu na prieskum dvoch plynových polí pri pobreží Venezuely. Dohodol sa na tom šéf Rosnefti Igor Sečin, ktorý rokoval s vládou v Caracase, uviedla v nedeľu agentúra Reuters. Sečin už v sobotu rokoval tiež na Kube, čo je zatiaľ posledným znakom toho, že obe krajiny chystajú významnú dohodu v oblasti energetiky.

18.12.2017 07:48
debata (9)

Vo Venezuele podpísal zmluvu s Rosnefťou prezident Nicolás Maduro. Miestna súčasť Rosnefti sa na 30 rokov stane prevádzkovateľom polí, ktorých všetku produkciu bude mať právo predať na export. Rosnefť odhadla celkové rezervy plynu na poliach na 180 miliárd metrov kubických. Maximálnu ročnú produkciu stanovila na 6,5 ​​miliardy metrov kubických.

Šéf ruskej štátnej ropnej firmy Igor Sečin... Foto: Miraflores Palace/Handout via REUTERS
Venezuela, Rusko, Sečin, Maduro Šéf ruskej štátnej ropnej firmy Igor Sečin (vľavo) a šéf venezuelskej štátnej ropnej spoločnosti PDVSA Manuel Quevedo si potriasajú rukou pred venezuelským prezidentom Nicolasom Madurom 16. decembra 2017.

Ruský štátny podnik uviedol, že Sečin hovoril s predstaviteľmi venezuelskej štátnej ropnej spoločnosti PDVSA o ťažobnej aj obchodnej spolupráci. Spomenul aj možnosť zapojenia PDVSA do medzinárodných projektov Rosnefti.

Rusko je spojencom ekonomicky oslabeného Madurovho autoritatívneho režimu. Ruské ministerstvo financií v novembri vyslovilo súhlas s reštruktura­lizáciou dlhu, ktorý má Venezuela voči Rusku. Svoje pohľadávky voči PDVSA Rosnefť v auguste vyčíslila na šesť miliárd dolárov.

Sečin sa v sobotu stretol v Havane s kubánskym prezidentom Raúlom Castrom a ministrom hospodárstva Ricardom Cabrisasom. Kubánske noviny priniesli fotografie, ako Sečin a Castro sedia pri stole a rokujú. Podrobnosti zo schôdzky nie sú známe. Sečin a Castro sa poznajú desiatky rokov.

Kuba sa potýka s nedostatkom energie prakticky od pádu Sovietskeho zväzu v roku 1991, ťažkosti vyriešila na prelome tisícročí až spolupráca s Venezuelou. Tá zaisťuje Havane až 70 percent z celkového objemu pohonných hmôt, ktoré Kuba potrebuje.

Objem dotovaných dodávok pohonných hmôt z Venezuely sa ale od roku 2014 znížil minimálne o 40 percent. Kuba sa snaží hľadať nové zdroje inde, aby zmiernila ťažkosti, ktoré štátnym firmám prináša prídelový systém.

Rosnefť patrí medzi firmy, na ktoré západné krajiny uvalili sankcie pre úlohu Moskvy v ukrajinskej krí­ze.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Venezuela #Kuba #Rosnefť