V Bratislave vyrábajú kompletne Porsche Cayenne, VW investoval 800 miliónov

Spoločnosť Volkswagen Slovakia v piatok predstavila nový segment Porsche. Investície za takmer 800 miliónov eur smerovali do novopostavenej karosárne, montážnej haly, testovacej dráhy a moderných technológií.

15.12.2017 12:35
debata (3)

Ako počas slávnostného otvorenia informovala spoločnosť, nábehové obdobie sa štartom produkcie modelu Porsche Cayenne nekončí. Medzi výzvy bratislavského závodu do budúceho roka patria ďalšie dva ohlásené SUV modely, a to Volkswagen Touareg tretej generácie a Audi Q8.

Otvorenie segmentu Porsche v bratislavskej... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Albrecht Reimold, Ralf Sacht, Peter Kažimír Otvorenie segmentu Porsche v bratislavskej automobilke Volkswagenu: zľava Albrecht Reimold, Ralf Sacht, Peter Kažimír.

Ako na slávnostnom otvorení povedal minister financií SR Peter Kažimír, Porsche Cayenne sa stáva vlajkovou loďou v Bratislave. Volkswagen Slovakia podľa neho nie je len jeden z najväčších investorov na Slovensku. Je podľa neho fabrikou, ktorá zamestnáva tisíce ľudí a je príkladom pre ďalších na Slovensku. “Je veľkým investorom a platiteľom daní a podieľa sa na investičnom prostredí našej krajiny,” skonštatoval Kažimír. “Máme ďalšie ambície. Boli by sme radi, keby výroba elektrických automobilov bola spájaná aj so závodom v Bratislave,” dodal Kažimír.

Rozšírením výroby o segment Porsche a nové haly presiahla rozloha bratislavského závodu 2 mil. metrov štvorcových. Od oznámenia investícií do karosárne a montážnej haly uplynuli približne dva roky. V súčasnosti sa v karosárni na ploche 35,7 tis. metrov štvorcových nachádza vyše 700 robotov a moderné zariadenia, ktoré umožňujú vyrábať karosérie Porsche Cayenne najnovšími spájacími technológiami. Nová montážna hala Porsche disponuje rozlohou 90 tis. metrov štvorcových.

Ako doplnil predseda predstavenstva a člen predstavenstva pre technickú oblasť Volkswagen Slovakia Ralf Sacht, rozšírenie výroby so sebou prinieslo aj stovky nových pracovných miest. Náborové aktivity firmy budú pokračovať aj v budúcom roku. Automobilka sa v súčasnosti sústreďuje na uchádzačov z celého Slovenska.

Spoločnosť Volkswagen Slovakia vyrobila na Slovensku od roku 1991 viac ako 5 mil. vozidiel. Patrí k najväčším zamestnávateľom, exportérom aj investorom v krajine. Zamestnáva 12,7 tis. ľudí. Okrem výroby automobilov produkuje prevodovky, komponenty pre prevodovky, podvozky a motory, ako aj zariadenia používané pri výrobe vozidiel.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #Volkswagen Slovakia #Porsche Cayenne