Vajcia s pesticídmi sú tu opäť, tentoraz prišli z Poľska

Slovenskí veterinári pokračujú v kontrolách zameraných na slepačie vajcia, hydinové mäso a výrobky z vajec. Vajcia kontaminované nepovoleným množstvom insekticídu fipronil sa našli v prevádzke Ján Pankuch - Agropank z Kračúnoviec. Informovala o tom Únia hydinárov Slovenska (ÚHS) na základe oznámenia o zistení nevyhovujúceho výrobku Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR (ŠVPS).

13.12.2017 15:49
debata (26)

„Vo vajciach, ktoré prevádzke dodala poľská firma P.P.H. Drobeksan, namerali veterinári 0,011 miligramu fipronilu na kilogram vajec. To je dvojnásobne väčšie množstvo, ako povoľujú predpisy. Dotknuté vajcia pochádzajú z poľskej farmy Ferma Drobiu Wieslaw Basta. Veterinári ich nariadili okamžite stiahnuť z trhu,“ uviedla ÚHS na svojej webovej stránke.

Dotknuté vajcia sú hmotnostnej triedy „M“ s dátumom minimálnej trvanlivosti do 9. decembra tohto roku.

Konzumácia menšieho množstva kontaminovaných vajec by dospelým nemala spôsobiť zdravotné problémy, u detí je riziko výrazne vyššie, upozorňuje na svojom webe ÚHS. Pri konzumácii väčšieho množstva môžu podľa ÚHS nastúpiť poruchy funkcie pečene, obličiek či štítnej žľazy, minimálne však nevoľnosti a závrate.

„Únia hydinárov Slovenska v tejto súvislosti znovu pripomína, aby sa zákazníci orientovali na nákup vajec slovenského pôvodu s označením SK na škrupine. Najmä v tomto predvianočnom období, keď sa v supermarketoch objavilo množstvo vajec zo zahraničia a ako nasvedčuje aj nález ŠVPS, neraz pochybnej kvality,“ dodáva ÚHS.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #vajcia #fipronil