Ľudia nebudú poštári, štát schválil IT projekty

Na Slovensku sa má rozšíriť elektronická komunikácia s úradmi, zlepšiť fungovanie Sociálnej poisťovne a centra právnej pomoci. Štát chce na štyri IT projekty vynaložiť vyše 90 miliónov eur. Projekty v utorok schválil Riadiaci výbor prioritnej osi 7 Informačná spoločnosť Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (PO7 OPII). Štát financie získa z eurofondov.

13.12.2017 13:00
danovy urad Foto: ,
Nové projekty majú zlepšiť elektronickú komunikáciu medzi úradmi.
debata

Na Slovensku sa má rozšíriť elektronická komunikácia s úradmi, zlepšiť fungovanie Sociálnej poisťovne a centra právnej pomoci. Štát chce na štyri IT projekty vynaložiť vyše 90 miliónov eur. Projekty v utorok schválil Riadiaci výbor prioritnej osi 7 Informačná spoločnosť Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (PO7 OPII). Štát financie získa z eurofondov.

"Schválili sme kvalitné projekty, ktoré zjednodušia ľuďom život a prispejú k naplneniu cieľa jedenkrát a dosť,“ povedal podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. Cieľ spočíva v tom, že ak občan raz dá údaje niektorému z úradov, iný úrad ich už od neho nemá požadovať. Teraz sú len náznaky podobnej praxe, keď napríklad daniari posielajú údaje z daňového priznania Sociálnej poisťovni a tá daňovníkom posiela na základe toho výmer na sociálne poistenie.

Po novom na Slovensku tiež dôjde k rozšíreniu dátového centra miest a obcí v rámci projektu DCOM+, ktorý má stáť 31 miliónov eur. Podľa úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu má projekt priniesť úsporu milión eur ročne. Projekt DCOM+ zabezpečí, aby ďalších 1¤073 obcí ponúkalo svoje služby obyvateľom v elektronickej podobe. Podľa Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) na Ministerstve financií SR sú celkové náklady projektu 54,9 milióna eur. "Podľa nášho hodnotenia síce existujú malé riziká pre prínosy projektu, ale nemali by ohroziť celkovú ekonomickú návratnosť projektu,“ povedal šéf útvaru Štefan Kišš.

Ďalším schváleným projektom je manažment údajov Sociálnej poisťovne v hodnote 5 miliónov eur. Systém má zabezpečiť integráciu dát z 11 rôznych systémov poisťovne a vytvorí prostredie na zavedenie zásady jedenkrát a dosť.

Tento projekt je ďalším z kameňov v mozaike jedenkrát a dosť a podporuje naše úsilie nerobiť z ľudí poštárov.
Peter Pellegrini

Schválená je aj investícia vo výške 15,6 milióna eur do naplnenia princípu jedenkrát a dosť v 76 percentách možných konaní na úradoch. Systém má odstrániť opakujúce sa požiadavky úradov smerom k občanom. Dátová integrácia združí 70 inštitúcií prostredníctvom informačného systému centrálnej správy referenčných údajov. "Tento projekt je ďalším z kameňov v mozaike jedenkrát a dosť a podporuje naše úsilie nerobiť z ľudí a podnikateľov poštárov,“ povedal podpredseda vlády.

Útvar hodnoty za peniaze vypočítal, že projekt dátových integrácií dosiahol celkové náklady 24 miliónov eur. "ÚHP očakáva, že projekt dosiahne dostatočnú ekonomickú návratnosť. Na základe predložených podkladov nie je možné overiť výšku prínosov a nákladov projektu, avšak ekonomická opodstatnenosť projektu je dostatočne robustná voči rizikám,“ informuje útvar vo svojej analýze. Projekt Centra právnej pomoci má zjednodušiť právne poradenstvo pre ľudí v hmotnej núdzi a zefektívniť procesy v centre. Štát chce na daný účel vynaložiť 4,9 milióna eur.

Z ďalších projektov minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) stiahol projekt Informačný systém výstavby. Riadiaci výbor sa ním tak nezaoberal. Minister tak urobil na základe vlastných analýz, pripomienok a expertíz. "Postupne vyhodnocujeme jednotlivé IT projekty, ktoré som našiel po svojom príchode na ministerstvo na stole. Vždy sa snažíme nájsť tú najlepšiu hodnotu pre štát a sústredím sa predovšetkým na konkrétny prínos pre ľudí,“ povedal Érsek. Projekt kritizovali odborníci zo združenia Slovensko.digital. Označovali ho za jeden z najrizikovejších IT projektov.

Štát rozbieha elektronickú komunikáciu s občanmi už od roku 2007. Za ten čas sa na rôzne projekty minula viac ako 1 miliarda eur. V tomto roku štát zaznamenal problémy s digitálnym podpisom na občianskych preukazoch. Napriek tomu už obyvatelia Slovenska môžu prostredníctvom internetu odhlásiť z evidencie automobil alebo vyplniť daňové priznanie. Problémy sú stále napríklad s elektronickým podaním daňového priznania k dani z nehnuteľnosti a s mnohými ďalšími službami štátu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pošta #úrad #Peter Pellegrini #elektronická komunikácia #poštári #informatizácia