PepsiCo si od Tesly objednala 100 elektrických kamiónov

Spoločnosť PepsiCo si od amerického výrobcu elektromobilov Tesla objednala 100 elektrických nákladných vozidiel Tesla Semi. Výrobca nealkoholických nápojov z USA tak chce znížiť emisie a náklady na palivo, povedal agentúre Reuters jeho zástupca. Ide o doteraz najväčšiu známu zákazku na tento typ elektromobilov.

13.12.2017 08:30
debata (3)

PepsiCo sa pripojila k objednávkam približne desiatky iných firiem vrátane Wal-Mart Stores, v súčasnosti Tesla eviduje podľa agentúry Reuters rezervácie na 267 svojich Semi ťahačov. Objem objednávok pritom odráža neistotu, kam sa bude trh s elektromobilmi vyvíjať. V Severnej Amerike sa podľa údajov firmy FTR ročne vyrobí asi 260 000 ťažko­tonážnych kamiónov triedy 8.

PepsiCo plánuje, že tieto elektrické ťahače s maximálnym nákladom, ktorý je v USA takmer 36 300 kilogramov, nasadí do prepravy občerstvenia a nápojov medzi výrobňami a predajňami do vzdialenosti 500 míľ. Túto dojazdovú vzdialenosť na jedno nabitie sľubuje šéf Tesly Elon Musk.

Semi by mal pomôcť znížiť do roku 2030 emisie skleníkových plynov v celom firemnom dodávateľskom reťazci o 20 percent, povedal agentúre Reuters Mike O'Connell z PepsiCo.

Tesla predstavila prototyp elektrického ťahača Tesla Semi minulý mesiac a jeho výrobu plánuje začať v roku 2019. Cenu zatiaľ firma nezverejnila, len uviedla, že si záujemcovia môžu automobil už objednávať. Je ale nutné zložiť zálohu 20 000 dolárov, pôvodne pritom Tesla požadovala iba zálohu 5000 dolárov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #PepsiCo #Semi