Kažimír odporúča Chorvátom prijať euro

Euro je pre ekonomiku pozitívnym impulzom, odkazuje minister financií Peter Kažimír Chorvátom. V pondelok na konferencii o možnosti zavedenia spoločnej meny v Záhrebe prezentoval prepočty, podľa ktorých tento krok pomohol Slovensku s dodatočným rastom hrubého domáceho produktu skoro o 10 %.

11.12.2017 17:02
debata (3)

Minister tiež pripustil, že by sa mu v Euroskupine hodil ďalší partner z blízkeho regiónu, keďže „sme bez krajín V4 trochu sami“, vyhlásil.

Ako ďalšiu veľkú výhodu eura minister financií na pracovnej ceste v Chorvátsku prezentoval aj cestovanie ľudí bez potreby komplikovanejších zámien peňazí. Pripúšťa, že pri zavádzaní eura existujú rôzne úskalia, medzi ktorými je najmä hrozba, či skôr očakávania zdražovania. Chorvátom však ponúka skúsenosti zo Slovenska.

„Sľúbili sme, že sme jednoznačne pripravení poradiť, pretože je dobré učiť sa z chýb druhých a jednak stáť pri tom schvaľovacom procese, ako pri Slovensku stáli iné menšie krajiny v roku 2008 a 2009,“ povedal Kažimír po stretnutí s chorvátskym ministrom financií Zdravkom Marićom.

Kažimír by Chorvátsko v eurozóne privítal aj z dôvodu nového možného spojenectva pri presadzovaní regionálnych záujmov. V Euroskupine sa totiž na podporu kolegov z Visegrádskej štvorky spoľahnúť nemôže.

„Našimi najbližšími spojencami sú Rakúšania, Fíni a z času na čas ďalšie menšie krajiny. Preto Chorvátsko ako ďalšia členská krajina eurozóny by nám mohla pomôcť v tom, aby sme vedeli lepšie presadzovať svoj regionálny záujem, lebo aj v eurozóne existujú regionálne záujmy,“ dodal Kažimír s tým, že v mene všetkých slovenských turistov poprosil chorvátskeho ministra a odkázal aj do Chorvátskej centrálnej banky, aby zaviedli euro čím skôr.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #Peter Kažimír #eurozóna