Chevron plánuje prudký rast investícií do ťažby z bridlíc

Americká ropná firma Chevron plánuje v budúcom roku prudko zvýšiť investície do ťažby z bridlíc v Spojených štátoch, hoci celkové investície firmy budú budúci rok už piaty rok za sebou nižšie. Vyplýva to zo štvrtkového vyhlásenia firmy.

08.12.2017 09:10
debata (2)

Celkové výdavky na kapitál a prieskum v roku 2018 majú činiť 18,3 miliardy dolárov (397,5 miliardy Sk). To je zhruba o štyri percentá menej, než firma naplánovala na tento rok, píše Financial Times.

Do ťažby z bridlíc Chevron tento rok investuje 2,5 miliardy USD, prevažne v Permskej panve v Texase a Novom Mexiku. V budúcom roku majú investície vzrásť o 70 percent na 4,3 miliardy USD, z toho 3,3 miliardy USD investuje firma v Permskej panve.

Celkové zníženie plánovaných kapitálových výdavkov a výdavkov na investície odráža lepšiu výkonnosť a zameranie firmy na investície do aktivít s najvyššou návratnosťou, a tiež dokončenie obrovského projektu na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Austrálii.

Chevron už prudko znížil svoje ročné výdavky z vrcholu 41,9 miliardy USD v roku 2013 na tohtoročných zhruba 19 miliárd USD. Prispelo k tomu dokončenie projektov LNG Gorgon a Wheatstone. Celkové náklady na projekty dosiahli 88 miliárd USD, z toho Chevron k tejto sume prispel 47 miliardami USD.

Jediným veľkým projektom, na ktorý sa Chevron stále chystá, je projekt v Kazachstane. Budúci rok tu firma chce investovať do expanzie lukratívneho ropného poľa Tengiz 3,7 miliardy USD. To sú zhruba dve tretiny z celkového rozpočtu na veľké kapitálové projekty v budúcom roku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bridlicový plyn #bridlicová ropa #Chevron