Bitcoin stále rastie, preskočil hranicu 14-tisíc dolárov

Hodnota digitálnej meny bitcoin počas štvrtkového ranného obchodovania v Ázii pokorila ďalší rekord, keď sa vyšplhala nad 14 000 dolárov.

07.12.2017 07:51
debata (7)

Túto hodnotu prekonala najznámejšia digitálna mena aj na luxemburskej burze BitStamp, kde sa okolo 07:00 SEČ obchodovala za zhruba 14 160 USD. Bitcoinu pomáha očakávané spustenie obchodovania s bitcoinovými termínovanými kontraktmi, ktoré sa na najväčšiu burze s kontraktmi CME začne za niekoľko dní.

Začiatkom roka predstavovala hodnota bitcoinu 1000 dolárov, odvtedy s občasnými výraznými výkyvmi zaznamenáva jeden rekord za druhým. Podľa spoločnosti CMC Markets má vzostup bitcoinu všetky príznaky bubliny. Vraj ale „neexistuje spôsob, ako spoznať, kedy bublina praskne,“ povedala firma serveru BBC.

Bitcoin vznikol v roku 2009 ako alternatíva oficiálnych mien a počas rokov sa presadil ako popredná svetová kybernetická mena. Vytvára ju sieť počítačov so špecializovaným softvérom naprogramovaným tak, aby uvoľňoval nové virtuálne mince stabilným a postupne sa spomaľujúcim tempom. Je navrhnutý tak, aby ho nikto nemohol ovplyvňovať, ani vlády a centrálne banky.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin #kryptomena