Briti netušia, čo prinesie brexit. Posudky neexistujú

Britský minister pre brexit David Davis v stredu v parlamente priznal, že vláda nevypracovala žiadne posudky vplyvov odchodu z EÚ na britskej hospodárstvo, hoci v minulosti hovoril o desiatkach štúdií pre jednotlivé sektory. Prínos takýchto hodnotení by podľa Davisa bol "takmer nulový", vzhľadom na rozsah zmien, ktoré Britániu čakajú, keď v marci 2019 únii opustí.

07.12.2017 00:00
debata (2)

Na zasadnutí parlamentného výboru pre vystúpenie z EÚ zaznela podľa agentúry Bloomberg salva smiechu, keď Davis uviedol, že „žiadne systematické posudky vplyvov nie sú“. Reagoval na otázku predsedu výboru Hilaryho Benna, ktorého zaujímalo, či existujú štúdie o zmenách v automobilovom, leteckom a finančnom sektore. „Vo všetkých prípadoch je odpoveď záporná,“ povedal Davis.

Tento rok vo februári pritom Davis zákonodarcom povedal, že „pokračujeme v analyzovaní dopadov nášho vystúpenia naprieč celým hospodárstvom Británie“. Na konci roka 2016 a dokonca aj tento rok v júni hovoril o spracovaní štúdií, ktoré vyhodnocujú vplyvy v 50 či 60 rôznych odvetviach. V stredu ale Davis uviedol, že takéto snaženie by bolo takmer zbytočné. „Keď dochádza k zmene paradigmy, žiadny model nie je správny,“ vysvetľoval.

Zástupcovia liberálnych demokratov tvrdia, že posudky sú naliehavo potrebné, zatiaľ čo labouristi komentovali nový vývoj tak, že ide o „chaos“. Podľa Bloombergu ale neboli s Davisovým vystúpením spokojní ani niektorí stúpenci brexitu.

„Väčšina toho je vcelku nezaujímavá a pozostáva z materiálov, ktoré by ste našli v priečinku s novinovými výstrižkami,“ komentoval Davisovu prezentáciu pred výborom konzervatívec John Whittingdale.

Zároveň sa ponúka otázka, či Davis nemystifikoval parlament, čo by ho mohlo stáť ministerský post, napísal Bloomberg. Tým by bola ešte viac oslabená vláda premiérky Theresa Mayovia, ktorá nemá v dolnej komore väčšinu a opiera sa o podporu severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP). U tej Mayová v pondelok narazila kvôli nezhodám o podobe hranice medzi Írskom a Severným Írskom po vystúpení Británie z EÚ.

Britský parlament sa v stredu tiež zaoberal finálnymi cieľmi celého procesu, ktorý vyvrcholí 29. marca 2019. Minister financií Philip Hammond ale zákonodarcom povedal, že vláda ešte neurčila, „čo od konečnej dohody očakáva“, napísala agentúra Reuters. Mayová sa podľa svojho hovorcu bude žiadaným vyústením brexitu zaoberať ešte pred koncom roka.

Stále pritom zostávajú nevyriešené niektoré body v rámci prvej fázy rozhovorov o brexitu, najmä otázka severoírskej hranice. Minister Hammond povedal, že ak v tomto smere nedôjde k názorovej zhode medzi Londýnom a EÚ, situáciu by mohli riešiť osobitné dohody pre jednotlivé oblasti cezhraničnej spolupráce.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit