Okres Revúca dostane od vlády jeden milión eur navyše

Nutnosť zvýšiť kvalitu predkladaných projektov, ktoré sú financované z regionálneho príspevku, zdôraznil predseda vlády SR Robert Fico na dnešnom výjazdovom rokovaní vlády v Revúcej. „Nie je správne financovať projekty, ktoré nevytvárajú pracovné miesta,“ povedal a ako príklad uviedol budovanie cyklotrasy, ktoré podľa neho automaticky nevedie k vytvoreniu pracovných miest.

06.12.2017 16:38
Rokovanie 81. schôdze vlády SR Foto:
Zľava: Predseda vlády SR Robert Fico a predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter počas tlačovej besedy po skončení výjazdového rokovania 81. schôdze vlády SR v Mestskom kultúrnom stredisku v Revúcej.
debata (4)

Fico dôrazne žiada predkladať projekty, ktoré majú byť kvalitné a musia viesť k vytváraniu pracovných miest, „inak ideme úplne mimo toho, čo bolo účelom zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov“. Na projekty, ktoré sú v regióne Revúckeho okresu potrebné, ale nevytvárajú pracovné miesta, sa rozhodla vláda uvoľniť navyše približne jeden milión eur.

Na rokovaní sa zúčastnil aj nový predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter, ktorý uvítal, že z milióna navyše pôjde 400-tisíc eur na opravu ciest. „Je to pre mňa dobrý darček na úvod. Bude dobre, ak sa opravia tieto úseky a zaradia sa medzi cesty prvej triedy,“ doplnil. Podľa zámeru vlády ide o dva úseky ciest druhej triedy Tisovec – Červená Skala a Tornaľa – Muráň, ktorých preklasifikovanie zatiaľ komplikuje to, že nie sú majetkovo usporiadané.

Premiér vyhlásil, že v budúcom roku zorganizujú výjazdové zasadnutia vlády vo všetkých 14 zostávajúcich najmenej rozvinutých okresoch, „aby sme urobili detailnú inventúru toho, čo sme urobili a kde sú hlavné nedostatky, lebo už dnes vidíme niektoré trendy, ktoré nie sú dobré“. Pred rokom v Revúcej bol plán do roku 2020 podporiť vytvorenie 1 100 pracovných miest a naakumulovať a preinvestovať približne 61 miliónov eur z rôznych zdrojov. „Sú to peniaze z európskych fondov, zo štátneho rozpočtu, súkromné zdroje a zdroje, ktoré prináša samospráva. Priamo v septembri minulého roku sme rozhodli o príspevku zo štátneho rozpočtu vo výške 3,8 milióna eur. V roku 2016 sme plánovali minúť 500-tisíc, ale minulo sa len 394 tisíc eur. V roku 2017 sa zo 760 tisíc eur doteraz vyplatilo len 194-tisíc eur, teda 26 percent,“ spresnil výsledky po roku od schválenia akčného plánu na rozvoj okresu Revúca. Dôvodom zaradenia okresu Revúca medzi najmenej rozvinuté regióny je dlhodobo evidovaná vysoká miera nezamestnanosti.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Revúca