V roku 2020 chce Kažimír vyrovnaný rozpočet

Už v stredu by sa v pléne mala otvoriť diskusia o bodoch navrhovaných ministrom financií Petrom Kažimírom. Okrem návrhu rozpočtu verejnej správy je to napríklad aj návrh novely zákona o dani z príjmov.

06.12.2017 11:53 , aktualizované: 16:30
debata (5)

Samotný rozpočet predpokladá na budúci rok deficit na úrovni 0,8 % hrubého domáceho produktu. Postupne by mal klesať na 0,1 % hrubého domáceho produktu v roku 2019 a vyrovnaný rozpočet by sme mali dosiahnuť o rok neskôr. Rozpočet počíta so znižovaním verejného dlhu na budúci rok na 49,9 % hrubého domáceho produktu a postupne by mal klesať až k úrovni zhruba 45 % výkonu ekonomiky v roku 2020 a mal by sa tak dostať zo sankčných pásiem dlhovej brzdy.

V rozsiahlej novele zákona o dani z príjmov sa má napríklad spresniť určenie daňovej rezidencie fyzickej osoby s tým, že okrem možnosti ubytovania na určitom mieste a dĺžke pobytu v krajine budú zohľadňované aj rodinné a ekonomické väzby daňovníka.

Návrh obsahuje aj zmeny smerujúce k podpore kúpeľníctva, či už zmenami v zdaňovaní technického zhodnocovania budov či v ich odpisovaní, zaviesť sa má aj odpočítateľná položka na daň z príjmov pre ľudí, ktorí navštívia kúpele. Zameriava sa aj na inovácie, keď navrhuje zvýšenie v súčasnosti poskytovaných zvýhodnení pre daňovníkov vykonávajúcich výskum a vývoj a tiež by mal umožniť neziskovkám využiť maximálne 20-tisíc eur z príjmov z reklamy na verejnoprospešné účely, pričom takto využité príjmy budú oslobodené od zdanenia.

Kažimír: Vyrovnaný rozpočet by znemožňoval urobiť viac pre ľudí

Vyrovnaný rozpočet by Slovensko mohlo mať skôr, štát by však nemohol urobiť nič pre ľudí. Vyhlásil to pri prezentácii návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce tri roky v parlamente minister financií Peter Kažimír. Reagoval tak na častú opozičnú kritiku, že vláda neustále odkladá svoju ambíciu dosiahnuť vyrovnané hospodárenie. Podľa Kažimíra je ale prirodzené, že v rozpočte sú návrhy opatrení, ktoré si vláda definovala v programovom vyhlásení a sú pre ňu prioritou. Pripomenul pritom dohodnutý sociálny balíček v hodnote 250 mil. eur.

Minister však tvrdí, že v roku 2020 už bude deficit verejných financií Slovensko skutočne na nule. „Z roka na rok znižujeme deficit a ja verím, že o tri roky, keď sa tu stretneme, vám s radosťou oznámim, že sme sa dostali na nulu, alebo ak chcete, že sme dosiahli vyrovnané hospodárenie,“ povedal na začiatok rozpravy k rozpočtu Kažimír. Pripomenul však, že aj napriek zvoľneniu pôvodných rozpočtových cieľov je návrh rozpočtu plne v súlade s našimi medzinárodnými záväzkami a zodpovedá požiadavkám Paktu stability a rastu.

Šéf rezortu financií hovoril aj o tom, že kým na jednej strane sa zvyšujú nároky na rozpočtové výdavky, na druhej strane vláda prijíma aj opatrenia na znižovanie príjmov. Niektoré aj také, ktoré samotný minister za správne nepovažuje. „Nie so všetkým som sa stotožnil. Konkrétne mám na mysli zrušenie daňových licencií, ktoré som vnímal ako zmysluplné opatrenie. A budem úprimný, ak by to bolo možné, zavediem ich znova,“ tvrdí. Okrem toho pripomenul dohodnuté daňové úľavy v kúpeľníctve, odpustenie DPH pre humanitárnu pomoc súkromných firiem do zahraničia, či zvýšenie superodpočtu na vedu a výskum. Na strane výdavkov minister Kažimír pripomína navyšovanie rozpočtov zdravotníctva či vzdelávania, či skutočnosť, že rozpočet počíta aj so zvyšovaním platov vo verejnej správe.

Práve uvoľňovanie konsolidačných plánov je najčastejším terčom kritiky zo strany opozície. Šéf opozičnej SaS Richard Sulík hovorí, že minister financií tak hazarduje s dobrými časmi, a ak nedokáže hospodáriť vyrovnane teraz, je podľa neho otázne, čoho sa dočkáme v časoch horších. Pripomenul pritom vysoké deficity z krízových rokov za ministrovania Kažimírovho predchodcu zo Smeru Jána Počiatka.

Sulíkov stranícky kolega Eugen Jurzyca doplnil, že nedodržiavanie vlastných rozpočtových záväzkov vládou dáva plné právo jej nedôverovať. Upozornil aj na skutočnosť, že keby vláda neprijímala žiadnu novú legislatívu, už v budúcom roku by sme vyrovnaný rozpočet dosiahli. „Vláda dekonsoliduje. Keby nerobila nič, tak by sme mali vyrovnané verejné financie skôr, ako keď pri kormidle je. Autopilot by dosiahol vyrovnané verejné financie skôr ako vláda Roberta Fica,“ dodal.

NKÚ: Riziká sú, zásadné pripomienky nie

K rozpočtu sa vyjadril na začiatok rozpravy aj šéf Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ) Karol Mitrík. Kontrolóri podľa neho identifikovali v návrhu rozpočtu viaceré riziká, zásadné pripomienky však nevzniesli. Takisto vláde pripomenuli navrhované zvyšovanie schodkov oproti pôvodným plánom a oddialenie vyrovnaného rozpočtu na rok 2020, čím je podľa nich ohrozené aj dosiahnutie strednodobého rozpočtového cieľa.

Na strane výdavkov NKÚ konštatuje nedostatočné pokrytie niektorých položiek rozpočtu. A to najmä v oblasti zvýšenia mzdových výdavkov vyplývajúcich z uznesení vlády, príspevkov do doplnkových dôchodkových poisťovní v rámci výdavkov na poistné, či financovania nových zmlúv na prevádzku a rozvoj informačných systémov, ktoré sa zaobstarali z eurofondov a výdavkov na opravu a údržbu budov a obnovu a doplnenie techniky. NKÚ upozorňuje aj na riziká spojené s nízkym čerpaním eurofondov.

Parlamentné rokovanie o návrhu zákona roka, ako sa rozpočet označuje, pokračuje rozpravou poslancov. Písomne sa do nej prihlásilo spolu 23 zákonodarcov, následne budú mať možnosť sa do rozpravy prihlásiť ešte ústne. Samotný návrh rozpočtu pritom počíta na budúci rok s deficitom na úrovni 0,8 % výkonu ekonomiky. Postupne by mal klesať na 0,1 % hrubého domáceho produktu v roku 2019 a vyrovnaný rozpočet by sme mali dosiahnuť o rok neskôr. Rozpočet pritom počíta so znižovaním verejného dlhu na budúci rok na 49,9 % hrubého domáceho produktu a postupne by mal klesať až k úrovni zhruba 45 % výkonu ekonomiky v roku 2020 a mal by sa tak dostať zo sankčných pásiem dlhovej brzdy.

Beblavý: V dobrých časoch vláda ľuďom berie viac

Návrh novely zákona o dani z príjmov je silnou správou tejto vlády, že chce stále viac brať ľuďom, a to najmä tým s nižšími príjmami. Tvrdí to poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý.

Ako uviedol v parlamentnej rozprave k návrhu novely, daňový systém na Slovensku je nastavený tak, že v dobrých časoch, pri poklese nezamestnanosti a raste príjmov, do rozpočtu tečie na daniach a odvodoch omnoho viac peňazí. Môže za to nezvyšovanie nezdaniteľného minima, čo aj pri nezmenených daňových sadzbách a pri raste príjmov znamená, že ľudia odvádzajú do rozpočtu väčšiu časť svojich príjmov. „Je to daňový hyperautomat, ktorý berie čoraz viac a viac,“ tvrdí Beblavý.

Budúci rok tak podľa neho vláda počíta, že do rozpočtu pritečie na daniach a odvodoch až o 800 mil. eur viac. „Namiesto toho, aby vláda prišla s návrhmi, ktoré by ľuďom s nízkymi príjmami uľavili, tak nič z toho nevykonáva. Namiesto toho prichádza buď s návrhmi smiešnymi, ako sú úľavy pre kúpeľnú starostlivosť, ktoré sú v takom rozsahu, že pre normálneho človeka neznamenajú prakticky nič, alebo prichádza s návrhmi, ktoré ľuďom peniaze berú,“ tvrdí poslanec.

Ako príklad uviedol zmenu v podpore hypoték pre mladých. Hoci minister pri schvaľovaní tohto návrhu hovoril, že mladých na hypotékach na ničom neukrátia, ukazuje sa, že po novom zaplatia za hypotéku s podporou viac.

Návrh novely má však podľa Beblavého aj dobré ustanovenia. Hovoril o bodoch, ktoré majú schránkovým firmám či vlastníkom firiem v zahraničí sťažiť odlievanie ziskov zo Slovenska. Napriek tomu zákon ako celok podporiť nemieni. „Nemôžeme podporiť takúto novelu, ktorá namiesto toho, aby oslabila daňovo odvodový automat a jeho neustále zvyšovanie daňového zaťaženia najmä pre nízko a strednozarábajúcich ľudí, tak ho zvyšuje,“ dodal.

Heger: Rozpočet odráža politický marketing

Návrh rozpočtu verejnej správy na nasledujúce tri roky je dôkazom toho, že minister financií Peter Kažimír už nie je schopný odolávať tlaku koaličných lídrov. Tvrdí to poslanec za OĽaNO a tieňový minister financií Eduard Heger. Rozpočet tak podľa neho viac odráža politický marketing ako potreby ľudí.

„Vyberá si pár skupín obyvateľstva a na ostatných nemyslí,“ povedal na stredajšej tlačovej konferencii Heger.

Dôkazom tejto vládnej politiky je podľa Hegera sociálny balíček za 250 mil. eur, hoci dodatočné príjmy rozpočtu majú byť rádovo vyššie. Napriek tomu však dve tretiny krajín Európskej únie momentálne vykazujú lepšie hospodárenie. Navyše, ak by vláda neprijímala žiadnu novú legislatívu, v budúcom roku by už Slovensko dosiahlo vyrovnaný rozpočet. Kritizoval preto aj neefektívnosť, s akou vláda s verejnými financiami narába a okrem rezortu zdravotníctva nezohľadňuje výstupy útvaru Hodnoty za peniaze.

V súlade s touto vládnou politikou je podľa Hegera aj vládny návrh novely zákona o dani z príjmov, ktorú poslanci v stredu prerokovali v druhom čítaní a onedlho by o nej mali hlasovať. Vláda v nej podľa poslanca za OĽaNO prichádza so zbytočnými alebo nesystémovými prvkami. „Koalícia nemá víziu, aby sa Slovensko približovalo k vyspelým krajinám Európskej únie. Skôr ladí tie parametre podľa toho, čo by mohli ich voliči oceniť,“ dodal.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Peter Kažimír #NR SR