Matečná: Situácia s vajciami sa zlepší po Vianociach

Situácia s vajciami by sa mala zlepšiť po Vianociach, povedala v nedeľu v diskusnej relácii TA3 V politike ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Pripomenula ale, že slovenské vajcia sú tie, po ktorých je dopyt v susedných krajinách.

03.12.2017 14:12
debata (26)

“Ministerstvo pôdohospodárstva však nemá páky na to, aby zabránilo slovenským potravinárom, respektíve producentom, vajcia vyvážať, pretože máme voľný trh v Európe," uviedla Matečná a dodala, že obchodníci nekupovali naše vajcia, tak sa spracovatelia vajec obrátili na zahraničné trhy.

Podľa nej sa dajú chápať aj tí, ktorí produkujú vajcia, že nie sú na slovenskom trhu, pretože ich majú zazmluvnené niekde mimo Slovenskej republiky. “Slovenské vajcia nikdy neboli spájané s nejakou kauzou. To, čo hovoríme už niekoľko rokov, jednak máme kontrolu od výroby až na stôl, a ak nejaká kauza v slovenských vajciach nebola, tak tie vajcia sú veľmi žiadané v iných krajinách,“ povedala ďalej ministerka.

Gabriela Matečná sa v relácii vyjadrila aj k vysokým cenám vajec v slovenských obchodoch. “Cenotvorba vajec nie je v portfóliu ministerstva pôdohospodárstva, trh určuje cenu a keďže je ich menej ako zvyčajne, tak správanie obchodníkov je normálne, čo sa týka cien. Musím ale povedať, že napríklad v Holandsku, kde bola kauza s vajciami, je cena vajec niekoľkonásobne vyššia ako na Slovensku, takže Slovensko ešte nie je na tom zle,“ vysvetlila Gabriela Matečná.

Dodala, že cena jedného vajíčka sa pohybuje od 23 do 35 až 38 centov, a to podľa ich veľkosti, podľa toho, či sú z klietkového, alebo podstieľkového chovu, alebo ide o biovajcia. „Ten rozptyl je tam dosť vysoký, takže spotrebiteľ si má možnosť vybrať aj v cenovom rozpätí,“ uviedla ministerka Matečná.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #vajcia #Gabriela Matečná