Tesla pripojila k sieti v Austrálii najväčšiu batériu na svete

Americká spoločnosť Tesla pripojila k austrálskej sieti najväčšiu lítium-iónovú batériu na svete. Splnila tak sľub svojho šéfa Elona Muska, že to urobí do 100 dní od podpisu zmluvy. Tá bola podpísaná 29. septembra.

01.12.2017 11:00
debata (9)

Batéria, ktorá bola inštalovaná v blízkosti mesta Jamestown, je pripojená k sieti vo veternej farme francúzskej spoločnosti Neoen.

Batéria je trikrát väčšia než doterajšia batériová jednotka v kalifornskom Mira Loma. Pomôcť má vyriešiť problémy s výpadkami elektriny na juhu Austrálie. Výpadky sú dôsledkom prechodu od uhoľných elektrární k veterným zdrojom, ktorých produkcia je menej stabilná.

K elektrickej sieti v Austrálii pripojila... Foto: Reuters, Tesla
Austrália, Tesla, batéria K elektrickej sieti v Austrálii pripojila americká Tesla najväčšiu batériu na svete.

Zariadenie začalo dodávať prúd do siete symbolicky v prvý deň austrálskeho leta, keď teplota prekročila 30 stupňov Celzia. V letnom období spotreba elektriny stúpa pre používanie klimatizácie.

Batéria s kapacitou 100 megawattov uskladní dostatok energie na pokrytie spotreby zhruba 30 000 domácností počas približne jednej hodiny.

Kritici podpory obnoviteľných zdrojov batériu označujú za „hollywoodské riešenie“ v krajine, ktorá je vo výrobe elektriny stále z dvoch tretín závislá na fosílnych palivách, hlavne uhlí. Druhá strana poukazuje na to, že batéria pomôže stabilizovať elektrickú sieť v regióne, ktorý viac ako 40 percent elektriny získava z veternej energie, a v období bezvetria teda potrebuje podporu. Batéria môže na výpadok reagovať v zlomku sekundy.

Koľko za batériu Austrália zaplatí, zatiaľ zverejnené nebolo. Projekt je súčasťou širšieho plánu v objeme 510 miliónov austrálskych dolárov, ktorý má zabezpečiť dodávky elektrickej energie v regióne silne závislom na obnoviteľných zdrojoch.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #Tesla