Do Katalánska po referende prišlo menej turistov

Počet turistov v Katalánsku v októbri, keď separatisti usporiadali referendum o nezávislosti regiónu, klesol o 4,7 percenta. Záujem turistov o ostatné veľké destinácie v Španielsku sa pritom zvyšoval a celkový počet turistov v celej krajine sa zvýšil o 1,8 percenta na 7,3 milióna. Vyplýva to z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil španielsky štatistický úrad.

30.11.2017 13:06
debata (2)

Napriek poklesu ale Katalánsko zostáva najobľúbenejšou destináciou v krajine. Turistov láka bohatá kultúra, pamiatky, architektúra a pobrežie Stredozemného mora. Celkom túto autonómnu oblasť Španielska navštívilo v októbri 1,49 milióna turistov. Druhé boli Kanárske ostrovy, kde počet turistov vzrástol o 3,1 percenta na 1,31 milióna, tretie boli Baleárske ostrovy s počtom 1,26 milióna turistov, o 1,1 percenta viac ako vlani.

Za desať mesiacov tohto roka sa počet turistov v Španielsku zvýšil o 9,2 percenta na 73,4 milióna. Z toho v Katalánsku o 6,6 percenta na 17,24 milióna.

Španielsko patrí medzi najnavštevovanejšie turistické destinácie sveta. Cestovný ruch má na celkovom hrubom domácom produkte (HDP) krajiny podiel 11 percent, je druhým najvýznamnejším hospodárskym odvetvím po automobilovom priemysle a jedným z hlavných motorov ekonomiky. Tento rok by počet turistov v krajine mohol byť už piaty rok za sebou rekordný. Vlani krajinu navštívilo 75,3 milióna turistov.

V Katalánsku sa na začiatku októbra uskutočnilo nelegálne referendum o nezávislosti, ktoré vyústilo do policajného násilia a masových demonštrácií. Všetko vyvrcholilo vyhlásením nezávislosti regiónu. To prinútilo centrálnu vládu prevziať priamu kontrolu nad regiónom a vyhlásiť voľby, ktoré sa majú uskutočniť v decembri.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Katalánsko #turizmus