Kažimír oficiálne kandiduje na šéfa Euroskupiny

Minister financií Peter Kažimír vo štvrtok oficiálne podal kandidatúru na úrad šéfa Euroskupiny, teda skupiny ministrov financií krajín EÚ platiacich eurom.

30.11.2017 13:01
debata (9)

Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenované zdroje. Žiadosť si podľa agentúry podali aj lotyšská ministerka Dana Reiznieceová-Ozolaová a jej portugalský kolega Mário Centeno. Kažimír správu potvrdil.

O tom, kto na čele Euroskupiny nahradí Holanďana Jeroena Dijsselbloema, sa podľa Reuters rozhodne v pondelok. Každý z 19 ministrov má jeden hlas, k víťazstvu stačí jednoduchá väčšina hlasov.

Kažimír nedávno povedal, že zisk pozície na čele Euroskupiny by bol pre krajinu ako je Slovensko alebo Portugalsko bezpochyby významný. Slovenskú minister ale pripomenul, že zatiaľ nie je ukončená ani debata o tom, aký profil by mal mať Dijsselbloemov nástupca.

Súčasťou teraz začínajúcich úvah o reformách podoby Európskej únie a hospodárskej a menovej únie je totiž i napríklad možnosť, že by v budúcnosti na čele formalizovanejšej Euroskupiny sedel „minister financií EÚ“, ktorý by bol aj členom či podpredsedom Európskej komisie.

Minister financií Peter Kažimír oficiálne potvrdil svoj záujem kandidovať na post šéfa Euroskupiny, teda neformálneho združenia ministrov financií krajín eurozóny. Ako informoval rezort financií, vo štvrtok oficiálne podal prihlášku. Termín na podanie prihlášok pritom vyprší koncom tohto týždňa.

„Mojím mottom je urobiť si domáce úlohy smerom k zmene k lepšiemu. Ako na národných, tak na celoeurópskej úrovni. Začíname písať novú kapitolu, kapitolu postavenú na dokončení architektúry hospodárskej a menovej únie, ako aj potrebe konsolidácie už existujúcich pravidiel a nástrojov,“ uviedol minister s tým, že eurozónu vníma ako motor európskej integrácie posilňujúci celé spoločenstvo.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír #eurozóna #Euroskupina