V Prešove majú moderné cétečko za milión a novú lekáreň

Moderné pracovisko rádiologického oddelenia s novým CT prístrojom, ale aj novú lekáreň má k dispozícii Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove.

24.11.2017 18:06
debata (2)

Obe pracoviská v piatok oficiálne uviedli do prevádzky za účasti ministra zdravotníctva Tomáša Druckera. Nový moderný CT prístroj vzišiel z centrálneho verejného obstarávania, ktoré zabezpečovalo Ministerstvo zdravotníctva SR. Cena za prístroj vrátane päťročného záručného servisu je takmer 1,08 milióna eur s DPH, pričom z kapitálových výdavkov štátneho rozpočtu bude uhradený milión eur. Zvyšok doplatí nemocnica z vlastných zdrojov.

"Ide o jeden z najrýchlejších prístrojov s plným softvérovým vybavením na rôzne typy oblasti diagnostiky, ktoré do dnešného dňa táto nemocnica nemohla robiť,“ povedal Drucker. Nové CT má 128-vrstvový multislice scaner. Je plne vybavené funkciami pre postprocesing vyšetrenia celého tela, disponuje množstvom sofistikovaných funkcií ako perfúzia mozgu, vyšetrenie srdca, virtuálne pohľady do tela, zobrazovanie ciev, celkového pohybového ústrojenstva a podobne.

Podľa primára oddelenia rádiológie Miloslava Šimka nový prístroj umožní ročne vyšetriť zhruba 10-tisíc pacientov, pričom v prípade starého prístroja to bolo iba 7 800 vyšetrených pacientov. „Nové CT prináša pokrok vo forme rozšírenia spektra poskytovaných služieb, zrýchlenia vyšetrení, zníženia radiačnej záťaže pacientov, digitálnej archivácie dát a v neposlednom rade aj zatraktívnenie prostredia pre pacientov a personál,“ uviedol Šimko. Rekonštrukčné práce nového CT pracoviska ako aj demontáž starého prístroja prebiehali od konca júla tohto roku. Vyžiadali si investície v objeme 150-tisíc eur. „K zmene tejto diagnostickej techniky v našej nemocnici prichádza po 14 rokoch,“ podotkol riaditeľ FNsP v Prešove Radoslav Čuha.

Spustená bola aj prevádzka lekárne umiestnenej v centre nemocničného areálu pod chirurgickým monoblokom "Vyvinieme maximálne úsilie, aby pacienti v Reimanovej lekárni vždy našli lieky, ktoré im predpíšu lekári našej nemocnice,“ uviedla vedúca lekárnička Jana Mihalová. Otvoreniu predchádzala kompletná rekonštrukcia budovy v hodnote takmer 68-tisíc eur bez DPH, počas ktorej bola budova upravená tak, že umožní bezkolíznosť prevádzky verejnej a nemocničnej časti lekárne. V blízkej budúcnosti je v rámci výstavby onkologického pavilónu v pláne aj zriadenie oddelenia centrálnej prípravy cytostatík. Otvorením lekárne sa vytvorili predpoklady aj pre nový trvalý zdroj príjmov nemocnice.

Minister zdravotníctva informoval aj o tom, že počas návštevy prešovskej nemocnice sa s vedením dohodli na spustení iniciatívy pre prípravu projektu výstavby Centra pre matku a dieťa. Ísť má o nový pavilón vybudovaný v priestoroch nemocnice pre potreby matiek a novorodencov. „Existuje zatiaľ viacero variantov, kde by mohol stáť. Jeho konečné umiestnenie bude závisieť aj od možností a nadväznosti medicínskych a technických procesov,“ informoval Čuha. Dodal, že projekt je v štádiu projektovej štúdie. „Predpokladá sa investícia okolo 10 miliónov eur,“ podotkol s tým, že od momentu definitívneho rozhodnutia o realizácii projektu je možné centrum postaviť do troch rokov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #CT prístroj