Minister Oreškin: Dohoda s kartelom OPEC poškodzuje ruskú ekonomiku

Hospodársky rast Ruska bol v októbri negatívne ovplyvnený dohodou popredných producentov ropy o obmedzovaní ťažby. Vyhlásil to vo štvrtok ruský minister pre hospodársky rozvoj Maxim Oreškin. Z úst vysokého ruského politika zaznelo takéto hodnotenie dohody prvýkrát, napísala agentúra Reuters.

23.11.2017 20:18
debata (6)

„Dohoda s OPEC má priamy negatívny dopad na našu produkciu ropy a nepriamo sa premieta do poklesu investičnej aktivity,“ vyhlásil Oreškin. Ruská ekonomika v treťom štvrťroku spomalila tempo rastu na 1,8 percenta z 2,5 percenta v druhom štvrťroku, čo bol najlepší výsledok od tretieho kvartálu 2012.

Podľa Oreškina by Rusko po dvoch rokoch recesie malo tento rok vykázať viac ako dvojpercentný rast, niektoré čiastkové dáta vrátane maloobchodných tržieb ale podľa Reuters vzbudzujú pochybnosti, či oživenie vydrží.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa s Ruskom a ďalšími nečlenskými štátmi dohodla podporiť ceny ropy obmedzovaním ťažby celkovo o zhruba 1,8 milióna barelov denne od tohtoročného januára. Jej platnosť sa končí v marci budúceho roka a práve budúci týždeň, 30. novembra, budú signatári rokovať o predĺžení paktu, a to prípadne až do konca roka 2018. Podľa existujúcej dohody Rusko obmedzuje ťažbu ropy o 300 000 barelov denne. Dohodnuté limity vychádzajú z úrovne ťažby v októbri 2016.

Minister energetiky Alexander Novak v pondelok povedal, že Rusko by sa malo pred zasadnutím OPEC rozhodnúť, akú pozíciu na rokovaniach o budúcnosti dohody zaujme a že o tom rokuje s predstaviteľmi ruského ropného priemyslu.

Popredný svetový vývozca ropy Saudská Arábia podľa zdrojov agentúry Reuters lobuje za predĺženie dohody o deväť mesiacov. Agentúra poznamenáva, že vďaka obmedzovanie ponuky sa cena ropy prvýkrát od roku 2015 dostala nad 60 dolárov za barel a pre ruskú ekonomiku závislú na príjmoch z ropy a zemného plynu tak bola prínosná.

Podľa názoru analytika moskovskej spoločnosti Macro-Advisory Chrisa Weafera Rusko predĺženie dohody nepodporí, ak cena ostane v rozpätí 60 až 65 USD/barel, prípadne bude vyššia, v obavách z následného prepadu.

„Moskva už sa v posledných rokoch musela vysporiadať s ekonomickými a sociálnymi dôsledkami dvoch kolapsov cien ropy – v období 2008–2009 a od roku 2014. Hrozba tretieho zrejme preváži finančný prínos, ktorý by priniesli dovtedy vyššie ceny ropy,“ uviedol Weafer.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #OPEC