Poliaci podpísali kontrakt na dovoz plynu z USA, plyn z Ruska už nechcú

Poľský štátny plynárenský podnik PGNiG podpísal prvý strednodobý kontrakt na dodávku skvapalneného zemného plynu (LNG) zo Spojených štátov.

22.11.2017 07:34
debata (269)

Deväť dodávok mu v období rokov 2018 až 2022 zaistí spoločnosť Centrica LNG. Poľský podnik to utorok oznámil bez toho, aby uviedol objem a cenu dodávok.

„S najväčšou pravdepodobnosťou je to prvý zo série kontraktov. Ďalšie chceme dohodnúť do roka a pol, a môžu to byť dodávky z USA i odinakiaľ,“ vyhlásil námestník riaditeľa Maciej Wozniak.

Poľsko na začiatku júna dostalo ako prvá krajina z východnej a severnej Európy dodávku plynu z bridlicových ložísk v USA a usiluje o dlhodobejšie dodávky, ktoré majú krajine pomôcť znížiť závislosť na ruskom plyne. Dovtedy bol jediným poľským dodávateľom LNG Katar. S ním sa Poľsko tento rok v marci dohodlo na dovoze dvoch miliónov ton LNG ročne až do roku 2034.

PGNiG má v pláne nepredĺžiť dohodu o dovoze zemného plynu s ruským Gazpromom, ktorej platnosť končí v roku 2022. Výpadok majú nahradiť dodávky novým plynovodom z Nórska i dovoz cez terminál Świnoujście (Świnoujście) na pobreží Baltského mora, ktorý začal prevádzku vlani.

S myšlienkou na výstavbu plynovodu do Nórska prišla Varšava už v roku 2001, potom od neho ale ustúpila a projekt v roku 2015 znova oživila súčasná vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS). V marci plán výstavby plynovodu získal podporu poľských partnerov, teda Nórska a Dánska. Ročná spotreba plynu v Poľsku sa pohybuje okolo 16 miliárd metrov kubických.

269 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #plyn