Portugalci splatili MMF už tri štvrtiny dlhu

Portugalsko predčasne splatilo Medzinárodnému menovému fondu (MMF) 2,78 miliardy eur.

18.11.2017 08:50
debata

Z príspevku MMF k záchrannému úveru tak už krajina umorila 76 percent dlhu, oznámilo portugalské ministerstvo financií.

Portugalsko získalo záchranný úver za 78 miliárd eur v roku 2011. Menový fond sa na programe podieľal sumou 26,3 miliardy eur. Úroky z úverov od MMF sú vyššie ako tie, za ktoré si teraz portugalská vláda môže požičiavať peniaze na dlhopisových trhoch. Portugalsko preto predčasne spláca drahšie dlh u MMF z peňazí získaných vydávaním dlhopisov.

„Predčasné splatenie MMF prispeje rozhodujúcim spôsobom k zlepšeniu udržateľnosti dlhu a zníži náklady na dlh,“ uviedlo ministerstvo. S ďalšími predčasnými splátkami počíta aj budúci rok. V tomto roku splatilo Portugalsko predčasne z pôžičky od MMF viac ako deväť miliárd eur. To je najväčšia suma za rok od roku 2015, keď Lisabon začal dlh po opustení záchranného programu predčasne splácať.

Pôžičkové náklady Portugalska v tomto roku prudko klesli, keď za minulý rok krajina vykázala najnižší rozpočtový deficit vo svojej demokratickej histórii. Tento rok mieri k novému rekordne nízkemu deficitu vďaka posilneniu ekonomického rastu, napísala agentúra Reuters.

Dlh Portugalska vlani stúpol na 130 percent hrubého domáceho produktu (HDP). Európska komisia očakáva, že tento rok sa zníži na 126,4 percenta HDP a budúci rok na 121,1 percenta HDP.

debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Portugalsko