Šéf Toyoty: Elektromobily nie sú pripravené pre masovú výrobu

Autá poháňaná batériami zatiaľ nie sú pripravené pre masovú výrobu. V rozhovore s nemeckým časopisom Spiegel to povedal predseda správnej rady japonskej automobilky Toyota Motor Takeši Učijamada. Uviedol tiež, že amerického priekopníka vo výrobe elektrických vozidiel Tesla nepovažuje za vzor hodný kopírovania.

17.11.2017 22:35
debata (16)

„Batériami poháňané vozidlá s dlhým dojazdom sú veľmi drahé a trvá dlho, keď sa dobíjajú,“ povedal Učijamada. „Takéto vozidlá sa do nášho programu nehodia“.

Toyota v septembri zriadila spolu s partnerskou firmou Mazda Motor podnik, ktorého cieľom je rozvoj technológie elektrických vozidiel. Obe automobilky zaostávajú za ďalšími konkurentmi v odvetví a ešte nemajú na trhu úplne elektrický automobil.

Toyota podľa Učijamadu pracuje na novom type batérie, ktorá dokáže uložiť viac energie a dá sa nabiť oveľa rýchlejšie ako súčasné typy. „Táto technológia bude znamenať veľký posun vo vývoji. Ale bude to chcieť ešte čas. Masovú výrobu očakávame do štyroch až piatich rokov.“

Toyota a Suzuki Motor v piatok oznámili, že sa dohodli na spolupráci pri predaji elektrických vozidiel v Indii od roku 2020. Partnerstvo má pomôcť Toyote pri expanzii na indickom trhu, kde vodiči dávajú prednosť dostupným kompaktným vozidlám, v ktorých Suzuki vyniká. Suzuki by potom mala získať napojenie na inovácie Toyoty v oblasti automatizovaného riadenia, umelej inteligencie a nízkoemisných vozidiel.

Podľa dohody bude Suzuki vyrábať elektrické vozidlá a niektoré dodávať Toyote, ktorá bude poskytovať technickú podporu, uviedla agentúra Reuters.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Tesla Motors