Pellegrini: Regulácia v IT by mala vedieť reagovať na nové formy podnikania

Regulácia v informatizácii by mala vedieť reagovať na nové formy podnikania. Uviedol to v rámci 16. ročníka Medzinárodného kongresu ITAPA 2017 s podtitulom Technology & HumanITy podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini.

14.11.2017 10:39
debata

„Regulácia musí byť dynamická, musí byť schopná reagovať na rýchle zmeny, pružne, bez toho, aby legislatívny proces trval extrémne dlho. Preto musíme tvoriť aj na európskej úrovni také typy dokumentov, ktoré dávajú len základný rámec, alebo vymedzujú priestor, v akom sa máme hýbať,“ povedal.

Témou, ktorou sa treba zaoberať, je podľa podpredsedu vlády aj zdaňovanie digitálnych služieb a nových foriem podnikania. „Máme problém s tým, že digitálne služby generujú zisky na úrovni celej Európskej únie, ale dane odchádzajú niekedy nielenže do jednej z krajín, ale častokrát opúšťajú územie Európskej únie a plynú do úplne iných krajín,“ upozornil Pellegrini.

Podľa neho treba hovoriť na úrovni celej EÚ, aké riešenia sa pre tento novodobý fenomén prijmú. „Nemôžeme tolerovať, aby sa v našich krajinách generovali zisky, aby naši občania platili za služby, niekomu platili pridanú hodnotu a tento z tej pridanej hodnoty na Slovensku, v Maďarsku, Poľsku, alebo v Čechách neodvedie ani cent,“ dodal.

V rámci regulácie sa podľa šéfa slovenskej digitalizácie treba vysporiadať aj s oblasťou dát. „Dnes je k dispozícii obrovské množstvo dát. Súkromné spoločnosti zbierajú enormné množstvo dát o našich občanoch, o našom správaní sa. Musíme vážne hovoriť o tom, ako sa s týmito dátami narába, kde sú uchovávané, kto k nim má prístup, kto k nim nemá,“ objasnil Pellegrini.

Problémom podľa Pellegriniho je úroveň digitálnych zručností. „Na Slovensku nám rapídne klesá počet študentov, ktorí chcú študovať technické odbory, a aj tento rok vidíme ďalší pokles. S týmto musíme niečo robiť,“ apeloval podpredseda vlády. Vicepremiér vyzdvihol signatárov Digitálnej koalície. Ide o subjekty naprieč celým spektrom od verejnej správy, vlády, cez biznis po univerzity, ktorí sa zaviazali podniknúť konkrétne kroky na to, aby sa zvýšil počet dobre pripravených IT ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #IT #Peter Pellegrini #ITAPA