Časť Slovenska sa viac otvorí cudzincom

Fabriky vyrábajúce na západnom Slovensku pootvoria svoje brány pre ľudí žijúcich v krajinách mimo Európskej únie. Štát totiž už od mája budúceho roku umožní ľahšie zamestnať cudzincov v regiónoch s nezamestnanosťou pod päť percent. Zo 79 okresov je nezamestnanosť pod úrovňou piatich percent v 33, hlavne na západe a severe.

14.11.2017 14:00
debata (40)

Z takzvaných tretích krajín majú o prácu na Slovensku záujem hlavne Srbi, Ukrajinci či Vietnamci. Štát zároveň stanovil, že v jednej fabrike môže pracovať maximálne 30 percent cudzincov, ktorým vedenie podniku musí zabezpečiť slušné ubytovanie.

„Tiež zabránime sociálnemu dampingu a dovezení zamestnanci nebudú môcť pracovať za nižšie mzdy ako Slováci,“ ubezpečil štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš. Na potrebu otvorenia pracovného trhu otvorene upozornil Zväz automobilového priemyslu SR a varoval pred odchodom automobiliek.

Pripravované otvorenie pracovného trhu využijú hlavne firmy pôsobiace v slovenskom automobilovom, elektrotechnickom a strojárskom priemysle. Na pracovnom portáli Profesia už dnes hľadá personálna agentúra do Trnavy tlmočníkov ukrajinského jazyka. Ponúkaný čistý plat je v rozmedzí od 700 eur do 800 eur za mesiac.

"Náplňou práce je tlmočenie pri zaškoľovaní pracovníkov, ich sprevádzanie na úrady, k lekárovi a podobne,“ píše sa v inzeráte. Tlmočníci zároveň musia počítať s tým, že jeden týždeň budú pracovať ranné zmeny, druhý len popoludňajšie a tretí nočné zmeny. Teda ich pracovný čas bude rovnaký ako dovezených Ukrajincov.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #cudzinci #pracovná sila