K najmenej rozvinutým okresom pribudnú ďalšie

Do zoznamu najmenej rozvinutých okresov, ktorým chce vláda venovať osobitnú pozornosť, zrejme pribudnú dva ďalšie - Snina a Košice-okolie. Na piatkovej tlačovej besede o tom informoval premiér Robert Fico.

10.11.2017 17:42
debata (1)

Zoznam by sa mal takto rozšíriť, ak parlament schváli návrh novely zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov, ktorý v stredu odsúhlasila vláda. Počíta totiž so zmenou výpočtu miery nezamestnanosti potrebnej pre zaradenie do zoznamu. Kým v súčasnosti je to 1,6-násobok priemernej miery evidovanej nezamestnanosti v SR, novela počíta s 1,5-násobkom.

K dvanástim okresom označeným za najmenej rozvinuté pribudli už tri ďalšie – Gelnica, Bardejov a Medzilaborce. Fico v piatok avizoval, že vláda sa po prijatí novely zákona vyberie do týchto okresov a prijme konkrétne opatrenia.

Návrh novely zákona rozširuje okruh oprávnených prijímateľov regionálneho príspevku o fyzické osoby – podnikateľov. Tiež upravuje pôsobnosť Úradu vlády SR a okresných úradov v sídle najmenej rozvinutých okresov, spôsob vytvorenia, pôsobnosť a zloženia Rady pre rozvoj najmenej rozvinutých okresov a vytvorenie výborov na okresnej úrovni.

Vládou schválený návrh zakotvuje aj ustanovenia o Ročných prioritách, ako vládou Slovenskej republiky schválený záväzný dokument, ktorý predstavuje podklad pre poskytnutie regionálneho príspevku oprávneným prijímateľom a podmienky, za ktorých je možné regionálny príspevok poskytnúť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #okres