Brusel chce mať väčší vplyv na plynovod Nord Stream 2

Európska komisia chce rozšíriť pravidlá vnútorného energetického trhu únie aj na oblasti pobrežných vôd. Cieľom tohto kroku je usmerniť ruský projekt výstavby plynovodu Nord Stream 2, píše agentúra Reuters.

05.11.2017 09:00
debata (6)

Návrh Európskej komisie je v súlade s jej žiadosťou o mandát, ktorým by ju členské štáty splnomocnili na rokovania o projekte plynovodu s Ruskom. Aj keby totiž boli podnety komisie prijaté, všetky problémy tým vyriešené nebudú, pretože legislatíva sa nemôže vzťahovať na časť plynovodu mimo územia únie.

Komisári budú o návrhu hlasovať v stredu. Ak mu dajú zelenú, bude potrebovať ešte súhlas členských štátov a Európskeho parlamentu. Aby mohli byť pravidlá uplatnené na plynovod Nord Stream 2, mala by byť schválená do konca roka 2018.

Na financovaní projektu ruského plynárenského koncernu Gazprom sa podieľa päť európskych firiem – nemecké Uniper a Wintershall, britsko-holandská Shell, rakúska OMV a francúzska Engie. Plynovodom dlhým 1225 kilometrov má ročne prúdiť 55 miliárd metrov kubických plynu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Nord Stream