Trump vybral za budúceho šéfa Fedu Jeromeho Powella

Prezident Spojených štátov Donald Trump vybral za budúceho šéfa americkej centrálnej banky (Fed) Jeromeho Powella, ktorý je členom rady guvernérov Fedu. Ak nomináciu potvrdí Senát, vystrieda šesťdesiatštyriročný Powell na čele banky Janet Yellenovú, ktorej funkčné obdobie vyprší vo februári.

02.11.2017 22:00
debata (2)

„Je len málo postov, ktoré sú dôležitejšie ako tento,“ uviedol Trump pri štvrtkovom oznámení nominácie, ktorého sa zúčastnil tiež Powell. Prezident vyjadril nádej, že Senát Powella vo funkcii rýchlo potvrdí.

Jerome Powell (v popredí) je nominantom... Foto: Reuters, Carlos Barria
Jerome Powell, Donald Trump Jerome Powell (v popredí) je nominantom amerického prezidenta Donalda Trumpa na pozíciu šéfa Fed-u.

Právnik a bývalý investičný bankár Powell bol do rady guvernérov Fedu vymenovaný v roku 2012 predchád­zajúcim prezidentom Barackom Obamom. Powell, rovnako ako Yellenová, podporuje umiernený prístup k menovej politike, charakterizovaný len pozvoľným zvyšovaním úrokových sadzieb. Jeho vymenovanie do čela Fedu by tak mohlo zabezpečiť pokračovanie menovej politiky, ktorá vyhovuje investorom.

Fed v stredu podľa očakávania ponechal základné úroky bezo zmien, ale signalizoval budúce zvyšovanie úrokov. Poukázal na solídny rast ekonomiky aj na zlepšujúce sa podmienky na trhu práce.

Centrálna banka naposledy zvýšila základnú úrokovú sadzbu na júnovom zasadnutí, a to o štvrť percentuálneho bodu do rozpätia 1,00 až 1,25 percenta. Predpokladá sa, že k ďalšiemu zvýšeniu úrokov prikročí na decembrovom zasadnutí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Fed #Jerome Powell