Gazprom odkladá dokončenie plynovodu do Číny o dva roky

Ruský plynárenský gigant Gazprom predĺžil termín dokončenia všetkých prác na plynovode Sila Sibíri o dva roky.

01.11.2017 21:58
debata (24)

Potrubie, ktoré má privádzať plyn do Číny, tak bude dokončené až v roku 2024. Počiatočné dodávky týmto plynovodom sa ale majú začať podľa doterajšieho plánu v decembri 2019, uviedla s odvolaním na dokumenty ruského podniku agentúra Reuters.

Viac ako 3000 kilometrov dlhý plynovod by mal do Číny prepravovať až 38 miliárd metrov kubických ruského plynu ročne. Nový plynovod má byť najdlhšou sieťou na prepravu plynu na svete a má pomôcť Rusku znížiť závislosť na európskom trhu. Jeho výstavbu začiatkom septembra 2014 slávnostne otvoril prezident Vladimir Putin.

Firma odmietla poskytnúť bližšie informácie o dôvodoch oneskorenia. V stredu však uviedla, že v tomto roku zvýši investície do plynovodov na 209,9 miliardy rubľov z predtým plánovaných 158,8 miliardy rubľov.

Gazprom disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete a má monopol na vývoz tejto strategicky dôležitej suroviny z Ruska prostredníctvom plynovodov. Firma je kľúčovým dodávateľom plynu pre rad európskych krajín, vrátane Slovenskej republiky.

Rusko a Čína uzavreli v roku 2014 dohodu o dodávkach plynu za 400 miliárd USD. Súčasťou dohody je aj výstavba plynovodu z nových polí, ktoré vyjdú ruskú stranu na 55 miliárd dolárov. Celkové investície oboch krajín sa majú vyšplhať na viac ako 70 miliárd USD.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #plyn #Gazprom