Po blokádach ciest budú zbierať podpisy za uvoľnenie dlhovej brzdy

Pravidelnú komunikáciu a 19 miliónov eur na diaľnicu D3 sľúbil premiér Robert Fico kysuckým a liptovským aktivistom, ktorí protestnými blokádami bojujú za dostavbu diaľnic D1 a D3. Premiér poveril štátneho tajomníka ministerstva dopravy Viktora Stromčeka, aby bol kontaktnou osobou pre aktivistov.

31.10.2017 18:29
debata (35)

„Povedal som im, v ktorom okamihu chcete, zavolajte pánovi štátnemu tajomníkovi a pýtajte sa, v čom je teraz problém, čo teraz riešime, kde sa nachádzame, aby tieto informácie mohli petičné výbory posunúť smerom k ľuďom. Ja si vážim túto petíciu, lebo to je petícia, ktorá je profesionálna a odborná, je vedená primátormi, starostami a podnikateľmi, ktorí majú záujem veci riešiť a nemajú záujem z toho robiť nejakú veľkú politiku,“ povedal Robert Fico v utorok po stretnutí so zástupcami petičných výborov za dostavbu diaľnic D1 a D3, ktoré sa konalo v Žiline.

Premiér aktivistom zároveň sľúbil milióny eur zo štátneho rozpočtu na prípravné práce dvoch chýbajúcich úsekov diaľnice D3 medzi žilinským Brodnom a kysuckou Oščadnicou. „Na budúci rok, aj po konzultácii s ministrom financií, môžem potvrdiť, že budú finančné prostriedky, ktoré sú nevyhnutné na dokumentáciu a povoľovacie konanie. Ide o objem 18 až 19 miliónov eur, tieto peniaze budeme potrebovať v druhom polroku 2018 a peniaze sú k dispozícii,“ dodal Fico.

Predseda Petičného výboru za dostavbu diaľnice D3 Ľubomír Jánoška vníma stretnutie s premiérom ako odpoveď na otvorený list, ktorý predsedovi vlády zaslali v októbri. „Dnes sme sa dohodli na krokoch, ktoré musia nasledovať. My vyžadujeme striktný harmonogram, aby príprava nestála. My dnes ťažko budeme hovoriť o výstavbe diaľnice na Kysuciach, keď nemáme nič pripravené, nemáme vykúpené pozemky, nemáme projekty, prepadli nám staré stavebné povolenia. My sme dnes na bode nula a ten prísľub, že bude kontaktná osoba z ministerstva dopravy komunikovať s naším petičným výborom, kde sa budeme v mesačných intervaloch stretávať a kontrolovať harmonogramy, je povzbudzujúca, ale musím povedať, že či sme spokojní, uvidíme, až keď sa naplnia prvé predpoklady plnenia toho harmonogramu,“ povedal Jánoška.

Primátor Ružomberka a zástupca Iniciatívy stredné Slovensko, ktorá bojuje za dostavbu diaľnice D1 okolo Ružomberka Igor Čombor po stretnutí reagoval, že iniciatíva má teraz okrem protestných blokád v pláne vyzbierať niekoľko stotisíc podpisov za uvoľnenie dlhovej brzdy.

„My chceme pomôcť pánovi premiérovi, ktorý nás oslovil. Iniciatíva stredné Slovensko, kde sú všetci primátori stredoslovenských miest a starostovia stoviek obcí Banskobystrického kraja, ale aj Oravy a Liptova, sa rozhodla, že bude robiť petičnú akciu za uvoľnenie dlhovej brzdy. Pretože ľudí nezaujíma dlhová brzda, ale ľudí zaujíma, či bude moderná cestná štruktúra, ktorá im umožní rozvoj ich územia, pokrok a nové pracovné príležitosti,“ povedal Čombor.

Zároveň však dodal, že aj napriek stretnutiu s premiérom budú v protestoch pokračovať. „Protesty budú pokračovať, pretože nie je inej cesty ako nenechať zaspať tento problém. A chceme docieliť aj výsledky, pretože tých sľubov sme mali už veľa a sľuby sa sľubujú, ale realita je taká, že sa nestavia,“ uzavrel Čombor.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #dlhová brzda #diaľnice