Kažimír vyzval eurozónu na dokončenie bankovej únie

Eurozóna by mala urýchliť dokončenie bankovej únie a transformáciu Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM). Uviedol to v sobotu podľa agentúry Reuters minister financií Peter Kažimír na medzinárodnej konferencii Globsec Tatra Summit.

28.10.2017 22:20
debata (8)

Predstavitelia eurozóny sa minulý týždeň dohodli, že na decembrovom summite otvoria diskusiu o reforme eurozóny a dokončení bankovej únie.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron minulý mesiac podporil nemeckú myšlienku premeniť ESM v Európsky menový fond (EMF), akúsi európsku verziu Medzinárodného menového fondu (MMF). Podľa Kažimíra teraz vďaka priaznivej politickej situácii existuje priestor k reformám, ktorý treba čo najlepšie využiť.

Kažimír bol podľa agentúry Reuters spomenutý ako možný nástupca Holanďana Jeroena Dijsselbloema na čele takzvanej euroskupiny, ktorá združuje ministrov financií členských krajín eurozóny.

Dijsselbloem tento mesiac oznámil, že zostane v čele Euroskupiny až do konca svojho funkčného obdobia v polovici januára, aj keď už nebude holandským ministrom financií. Uviedol tiež, že o jeho nástupcovi bude euroskupina hlasovať na svojom decembrovom zasadnutí.

Dijsselbloem vedie Euroskupinu od roku 2013. Tento rok sa stal terčom ostrej kritiky zo strany Portugalska, Talianska, Španielska a Grécka, keď povedal, že juhoeurópske krajiny v čase dlhovej krízy čerpali finančnú pomoc od bohatšieho severu a pritom míňali za „pitie a ženy“.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír #eurozóna