Dopravcovia pred sviatkami posilňujú vlaky

Slovensko čaká v piatok vlna presúvania ľudí zo západu krajiny na východ. Keďže sviatok Všetkých svätých pripadá na stredu, tradičný dopravný nápor bude rozložený tento rok na dva víkendy. Napriek tomu sa očakáva, že najvyťaženejšie spoje v špičkách budú vypredané. Nákup cestovného lístka v poslednej chvíli sa nemusí vyplatiť.

26.10.2017 14:00
hlavna stanica, vlak, cestovanie, doprava, ic,... Foto: ,
Bratislavská hlavná stanica v najbližších dňoch zažije zvýšený nápor cestujúcich.
debata (2)

Štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v najbližších dňoch posilní svoje vlaky. Na trase medzi Bratislavou a Košicami vyrazí v piatok o 13.34 mimoriadny rýchlik. V opačnom smere pôjde mimoriadny rýchlik v stredu 1. novembra. Z Košíc vyrazí o 14.25. Okrem toho na trate vyrazí 30 posilových vlakov. Dopravca je tiež pripravený operatívne pridávať vozne vlakom InterCity (IC).

ZSSK očakáva najväčší nápor cestujúcich v nedeľu 29. októbra a v stredu 1. novembra. Na trase medzi Bratislavou a Košicami veľká časť cestujúcich má záujem prepraviť sa najrýchlejšími IC vlakmi. V stredu ZSSK oznámila, že poobedňajší IC vlak vyrážajúci z Bratislavy o 15.47 posilní o dva vozne druhej triedy.

V stredu bol takmer vypredaný IC vlak štartujúci z Bratislavy o 11.45. Počet obsadených miest podľa ZSSK dosahoval 92 percent. 84-percentnú vyťaženosť mal aj IC vlak o 17.45. Obsadenosť väčšiny rýchlikov z Bratislavy do Košíc sa včera pohybovala mierne nad úrovňou 50 percent. Stredajší IC vlak z Košíc o 11.19 bol včera obsadený len na 53 percent.

Súkromný dopravca RegioJet, ktorý prevádzkuje svoje vlaky na trasách Bratislava – Praha a Košice – Praha, očakáva, že v najbližších dňoch môžu byť jeho vlaky obsadené na 100 percent. Podľa rezervačného systému súkromného dopravcu boli včera poobede vypredané dva vlaky na piatok smerujúce z Prahy do Košíc. Posledné miesta zostávali voľné už len na nočný vlak vyrážajúci z hlavného mesta Českej republiky o 21.44. Aleš Ondrůj, hovorca spoločnosti RegioJet, tvrdí, že zvyšovanie kapacity vlakov prebieha operatívne. „Napríklad pri nočných vlakoch ešte 24 hodín pred odjazdom sa do predaja pridávajú posilové vozne,“ informoval.

Cestujúci, ktorí sa na východ Slovenska vyberú autom, môžu očakávať problémy pri vznikajúcej križovatke Blatné neďaleko Senca na diaľnici D1. Napriek tomu, že práce na novej križovatke finišujú, doprava je vedená len v jednom páse diaľnice v dvojpruhovom usporiadaní pri zníženej maximálne povolenej rýchlosti na 60 km/h.

Najväčší nápor na diaľnice vznikne zajtra v popoludňajších hodinách. V prípade nehody v okolí Blatného, prípadne na celom úseku dočasnej šesťpruhovej diaľnice medzi Bratislavou a Trnavou môžu vznikať rozsiahle kolóny, v ktorých budú vozidlá stáť aj priamo v hlavnom meste.

Ďalší dopravný lievik sa vytvorí pri Žiline, ktorej stále chýba diaľničný obchvat. Dopravu neodľahčí ani úsek D3 Žilina, Strážov – Žilina, Brodno s tunelom Považský Chlmec. Nový diaľničný úsek, ktorý vytvorí severozápadný obchvat krajského mesta, má byť motoristom odovzdaný až v novembri. V minulom roku v novembri odštartovali práce na sanácii skalného brala pod Strečnom, okolo ktorého vedie cesta prvej triedy I/18. Spevňovanie svahu si vyžiadalo výrazné dopravné obmedzenia v danom úseku. Práce boli ukončené v októbri tohto roku.

V porovnaní s minulým rokom sa zrýchli cesta medzi Bratislavou a Košicami južným ťahom. V máji bol otvorený úsek R2 Zvolen, západ – Pstruša, ktorý sa napojil na už existujúci obchvat Detvy v úseku R2 Pstruša – Kriváň. Dopravnú situáciu v Prešove zlepší v porovnaní s minulým rokom malý obchvat, ktorý bol otvorený v júli tohto roku. Napriek tomu mestu chýba plnohodnotný diaľničný obchvat. Juhozápadná časť na diaľnici D1 je aktuálne vo výstavbe a severný obchvat na rýchlostnej ceste R4 je v štádiu príprav.

Cestovanie počas sviatkov

  • ZSSK vypraví 2 mimoriadne rýchliky a 30 posilových vla­kov
  • Kvóty vo viacerých rýchlikoch z Bratislavy do Košíc na bezplatnú dopravu sú už naplnené
  • Rýchlo sa míňajú aj miesta v IC vlakoch
  • Súkromný RegioJet mal včera niektoré vlakové spoje z Prahy do Košíc vypredané
  • Práce pod Strečnom na skalnom brale v blízkosti cesty prvej triedy I/18 sú ukončené
  • Severozápadný diaľničný obchvat Žiliny v smere na Kysuce diaľničiari otvoria až po sviatkoch
  • Kolóny sa môžu tvoriť pri vznikajúcej križovatke Blatné neďaleko Senca na diaľnici D1

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #doprava #cestovanie #Sviatok všetkých svätých