Do Gabčíkova sa chystá štát investovať 144 miliónov eur

Vodné dielo Gabčíkovo čakajú po 25 rokoch jeho existencie významné investície. Ako uviedol na tlačovej besede po stredajšom rokovaní vlády minister životného prostredia László Sólymos, generálna oprava turbogenerátorov Vodnej elektrárne Gabčíkovo a vynovenie plavebných komôr si vyžiada spolu viac ako 144 miliónov eur.

25.10.2017 15:39 , aktualizované: 26.10.2017 12:00
debata

„Tieto projekty patria k najväčším riečnym projektom v rámci Európskej únie,“ dodal priamo na vodnom diele minister. Projekty budú na 85 % spolufinancované z eurofondov.

Daniel Kvocera, riaditeľ štátneho podniku Vodohospodárska výstavba, ktorý prevádzkuje vodné dielo, doplnil, že aktuálne je vyhlásené medzinárodné výberové konanie na generálnu opravu ôsmich turbogenerátorov Vodnej elektrárne Gabčíkovo. "Prejsť generálkou by mali všetky turbíny počas desiatich rokov. Vyhlásené bolo verejné obstarávanie. V súčasnosti dostávame ponuky, takže budeme v očakávaní, kto dá najvýhodnejšiu a na základe toho budeme pokračovať,“ povedal Kvocer.

Prvá veľká investícia po dobudovaní diela

Medzinárodný tender bude trvať ešte do konca novembra tohto roka. Opravy by sa mali začať podľa Sólymosa po jeho ukončení okolo roku 2020. Generálna oprava turbín by si mala vyžiadať zhruba 71 miliónov eur.

Samotná oprava ôsmich gabčíkovských turbín pôjde z rozpočtu Vodohospodárskej výstavby, ktoré vodné dielo spravuje.

Ide o prvú veľkú investíciu po dobudovaní diela. Ešte v roku 1989 boli náklady na vybudovanie celej sústavy podľa pôvodnej zmluvy s Maďarskom odhadnuté na 18,4 miliardy československých korún. Po ich odstúpení sa prijal náhradný variant C – teda dobudovanie vodného diela len na slovenskej strane samostatne. Ten vyšiel na ďalších 8,4 miliardy československých korún. V roku 1996 sa náklady na dobudovanie diela zvýšili na 23,3 miliardy slovenských korún a náklady na náhradný variant C stúpli na 12,8 miliardy slovenských korún. Do nákladov treba zarátať aj peniaze na vodovody, kanalizácie, úpravovne vôd, čistiarne pre okolité obce. Tie sa vyšplhali na 3,4 miliardy slovenských korún. Vodné dielo predražili aj hrádze na Váhu, Ipli a Hrone, ktoré si vyžadoval pôvodný projekt. Celkovo tak Slovensko do Gabčíkova investovalo takmer 40 miliárd slovenských korún. Po započítaní inflácie by na súčasné ceny išlo o investíciu, na ktorú by sa ťažko niekto našiel, keďže by išlo o takmer 94 miliárd korún, čo je vyše 3 miliárd eur.

Maďarskú časť Nagymaros považuje minister životného prostredia za dlhotrvajúci problém. Nevedel však povedať, aký je aktuálny postoj maďarskej strany. „Pre dielo by bolo dobré, keby sa to urobilo celé, ale teraz je takýto stav a čo bude do budúcna, to neviem,“ povedal Sólymos.

Okrem vyhratej arbitráže prebieha ešte ďalších 16 súdov

Prevádzka gabčíkovskej elektrárne bola v roku 2006 predmetom privatizácie, ale štát napokon dostal elektráreň späť tým, že vyhral súdny spor na Slovensku a neskôr aj arbitráž vo Viedni. Okrem vyhratého arbitrážneho súdu prebieha ešte ďalších 16 súdov ohľadne Gabčíkova. Jedným z nich je aj žaloba za ušlý zisk – takmer 600 miliónov eur, za roky, počas ktorých prevádzkovali Slovenské elektrárne Gabčíkovo neoprávnene. Tieto peniaze by mali byť po vyhratom spore súčasťou rozpočtu Vodohospodárskej výstavby.

Na druhej strane, pre predraženú odmenu v spore pre advokátsku kanceláriu Radomíra Bžána už padali hlavy v štátnej akciovke MH Manažment, ktorú teraz dočasne spravuje rezort hospodárstva. Podľa ministra hospodárstva Petra Žigu sa stále čaká na vyjadrenie, či je vôbec zmluva s advokátom platná. V hre sú tak stále všetky tri možnosti – zmluva je platná, neplatná alebo čiastočne platná. „Pán Bžán vyhral súd vo Viedni a patrí mu aj adekvátna odmena, ak sa vyhlási, že zmluva je neplatná, tak pôjdeme podľa platných advokátskych taríf,“ povedal Žiga. O výšku odmeny je pripravený sa s Bžánom aj súdiť. Okrem toho zvažuje Žiga aj zrušenie štátnej akciovky, ktorá má len 14 zamestnancov, s tým, že k zrušeniu by mohlo dôjsť ešte v tomto volebnom období.

Gabčíkovo zabezpečuje desatinu spotreby elektrickej energie Slovenska. Od októbra 1992 do decembra 2016 sa vyrobilo viac ako 54 miliónov megawatthodín elektrickej energie. Na ziskovosť vodnej elektrárne tlačia ceny elektriny na burzách, ktoré v posledných rokoch klesali a začali opäť rásť až v tomto roku. Vlani sa ceny elektriny pohybovali aj okolo 28 eur za megawatthodinu, v tomto roku sa šplhajú k 40 eurám za megawatthodinu.

Prietoková vodná elektráreň

Gabčíkovo je navyše prietoková vodná elektráreň, a tak je plne závislá od objemu vody, ktorá jej priehradami pretečie. „Ak je hydrologicky výdatný rok a voda tečie, samozrejme, tie výnosy sú väčšie, no keď netečie, tak je to bohužiaľ horšie,“ povedal generálny riaditeľ štátneho podniku Vodohospodárska výstavba Daniel Kvocera. Výroba na vodných elektrárňach VD Gabčíkovo za rok 2015 bola štvrtou najnižšou za 23 rokov prevádzkovania vodnej stavby. Zisk Vodohospodárskej výstavby sa v tomto roku medziročne prepadol o vyše polovicu. Kým v roku 2014 bol na úrovni 2,175 milióna eur, v roku 2015 dosiahol necelých 923-tisíc eur. Elektráreň tak okrem nízkych cien elektriny trápi aj odchýlka. Tú sa snaží podnik vyrovnávať presnejším plánovaním výroby s časovým predstihom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vodné dielo Gabčíkovo