Svetové metropoly vyrazia autá s emisiami

Starostovia 12 veľkých svetových miest, vrátane Paríža, Los Angeles, Mexika či Londýna, sa v pondelok v deklarácii zaviazali smerovať k ekologicky úplne čistej prevádzke do roku 2030.

24.10.2017 07:00
debata (27)

Boj proti klimatickým zmenám má podľa nich úspech len s „nulovým emisiami“, uviedla agentúra AFP.

Starostovia veľkých miest počas dvojdňového... Foto: Reuters, Charles Platiau
starostovia, C40 Cities iniciative, metropoly, emisie Starostovia veľkých miest počas dvojdňového summitu C40 Cities initiative v Paríži, na ktorom sa zaviazali znižovať emisie skleníkových plynov.

Starostovia sa na zasadnutí v Paríži dohodli, že od roku 2025 začnú v ich mestách jazdiť len ekologicky čisté autobusy. Do ďalších piatich rokov sa majú mesta stať zónami s úplne nulovými emisiami, čo znamená, že by za svoje hranice púšťali ​​len vozidlá na elektrický pohon.

Záväzok podpísali starostovia Londýna, Paríža, Los Angeles, Barcelony, Quita, Vancouveru, Mexika, Kodane, Aucklandu, Seattlu, Milána a Kapského Mesta.

Za správnu starostovia označili takú budúcnosť, keď pešia, cyklistická a hromadná doprava bude hlavným dopravným prostriedkom pre občanov miest. Stále dôraznejšie chcú obmedzovať všetky vozidlá na fosílne palivá.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #emisie #klimatická dohoda