Štátny dlh USA prekračuje 20 biliónov dolárov

Rozpočtový deficit Spojených štátov v uplynulom fiškálnom roku vzrástol na 666 miliárd dolárov z 586 miliárd USD v predchádzajúcom roku. Oznámilo to v piatok americké ministerstvo financií.

21.10.2017 07:41
debata (52)

Rozpočtové výdavky aj príjmy vo fiškálnom roku, ktorý sa skončil 30. septembra, dosiahli pritom rekord. Štátny dlh Spojených štátov tak presahuje 20 biliónov dolárov, informovala agentúra Reuters.

Pomer deficitu k hrubému domácemu produktu (HDP) sa zvýšil na 3,5 percenta, zatiaľ čo o rok skôr predstavoval 3,2 percenta. Rozpočtové príjmy vzrástli o jedno percento na 3,315 bilióna dolárov, výdavky sa zvýšili o tri percentá na 3,981 bilióna dolárov.

Počas uplynulého fiškálneho roka v úrade amerického prezidenta vystriedal demokrata Baracka Obamu republikán Donald Trump. Ten presadzuje rozsiahle zníženie daní, ktoré by podľa ekonomických analytikov mohlo viesť k výraznému poklesu rozpočtových príjmov. Trumpova administratíva tvrdí, že negatívne vplyvy nižších daňových sadzieb na rozpočtové príjmy vykompenzuje silnejší hospodársky rast.

Americký Senát v noci na piatok schválil rozpočtový plán, ktorý by mohol otvoriť cestu pre zníženie daní. Trump sľúbil, že zníženie daní bude „najväčšie v histórii“ Spojených štátov.

„Prostredníctvom kombinácie daňovej reformy a zmiernenia regulácií sa táto krajina môže vrátiť k vysokým úrovniam rastu HDP, čo pomôže zmazať náš rozpočtový deficit,“ uviedol minister financií Steven Mnuchin.

Plán schválený Senátom však predpokladá, že v nasledujúcich desiatich rokoch bude možné zníženie daní kompenzovať nárastom štátneho dlhu až o 1,5 bilióna dolárov, upozorňuje agentúra AP.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #deficit #USA