Roboty nasadzuje každá piata slovenská firma

Domáce priemyselné podniky začínajú postupne nahrádzať ľudskú prácu robotmi. Ťažkú manuálnu robotu môžu aj na Slovensku už o dvadsať rokov vykonávať len stroje. Už o pár rokov budú zamestnanci hlavne programovať mašiny, vyhodnocovať získané dáta a kontrolovať kvalitu strojom vyrobených výrobkov.

20.10.2017 12:00
robot v automobilke Foto: ,
Roboty v karosárni automobilky Volkswagen v Bratislave. Súčasné trendy naznačujú, že podiel robotov v priemyselnej výrobe sa bude postupne zvyšovať. Ilustračné foto.
debata (2)

„Ešte pred dvoma rokmi väčšina podnikov považovala prichádzajúcu priemyselnú revolúciu 4.0 za niečo veľmi vzdialené. Podľa aktuálneho prieskumu v slovenskom priemysle roboty do výrobného procesu nasadzuje každá piata firma,“ povedal Martin Morháč, predseda predstavenstva SOVA Digital. Práve táto spoločnosť sa špecializuje na optimalizáciu výrobných procesov nasadzovaním moderných technológií.

Veľké zmeny v slovenskej priemyselnej výrobe potvrdzujú aj čísla Slovenského štatistického úradu. Ešte v roku 2008 pracovalo v domácom priemysle 586-tisíc ľudí a tržby všetkých podnikov dosiahli 72,8 miliardy eur. V minulom roku počet zamestnancov v slovenskom priemysle klesol na 527-tisíc a napriek tomu tržby priemyselných podnikov stúpli na 88,3 miliardy eur.

Za posledných deväť rokov tak počet zamestnancov v slovenskom priemysle klesol o 59-tisíc ľudí a napriek tomu tržby narástli o 15,5 miliardy eur. „Firmy musia v prvom rade dosahovať zisk. Dnes nemôžu zatvoriť výrobu a na zelenej lúke vybudovať plne automatizovanú fabriku. Nasadzovanie robotov vo výrobe bude preto prebiehať postupne a nové technológie zároveň vytvoria aj nové pracovné miesta,“ dodal Morháč.

Podľa odhadov nemeckých priemyselníkov môže postupné nasadzovanie robotov označované ako priemyselná revolúcia 4.0 zrušiť nakoniec vo výrobe až 36 percent pracovných pozícií. Európskym lídrom v nasadzovaní robotov je práve Nemecko. V niektorých západných krajinách totiž začína klesať produktivita práce a jej dlhodobý rast dokáže zabezpečiť len robotizácia.

"U nás rastie produktivita práce bez problémov a preto ani naša vláda nie je na rozdiel od nemeckej tlačená do podpory priemyselnej revolúcie. Napriek tomu v nasadzovaní robotov určite nejako zásadne nezaostávame.

Jeden známy manažér zaoberajúci sa na západe propagovaním priemyselnej revolúcie mi raz povedal, že kým v Nemecku ešte len kreslia, ako bude vyzerať nasadenie robotov v praxi, tak firmy na Slovensku už realizujú konkrétne projekty a majú praktické výsledky," povedal Morháč.

Čoraz viac robotov do výroby domácich fabrík tlačí hlavne automobilový priemysel. „V ňom je obrovský tlak na zvyšovanie konkurencieschop­nosti a produktivity. Zároveň tu pôsobia silné nemecké firmy, ktoré disponujú najnovšími technológiami, a preto sme svedkami pomerne rýchlej automatizácie výroby,“ uviedol analytik Revue priemyslu Martin Jesný.

Z veľkých podnikov je lídrom v nasadzovaní nových technológií bratislavská automobilka Volkswagen Slovakia. Napríklad v karosárni Audi Q7 už dnes pripadá na tisíc zamestnancov tisíc robotov. Nové technológie priniesli do Bratislavy rozširovanie výroby a po ukončení súčasných náborov má pre automobilku už koncom tohto roka pracovať 13¤700 ľudí. Koncernom Volkswagen ohlásené rušenie miest nakoniec Slovensko úspešne obišlo.

Vysoké vstupné ceny

Menšie firmy pri nasadzovaní technológií vidia problém hlavne vo vysokých vstupných investíciách. „Približne deväť percent firiem si myslí, že implementácia Industry 4.0 si vyžaduje veľké investície, ktoré si môžu dovoliť iba silné firmy,“ povedal Jesný. V praxi podľa odborníkov môžu aj menšie podniky v pilotných projektoch nasadiť len pár robotov a následne po zvýšení produktivity práce pristúpia k ďalšiemu rozširovaniu automatizácie. O tom, že zavádzanie robotov nemusí byť nákladné, je presvedčených až 40 percent domácich firiem a 13 percent manažérov si myslí, že pre zvýšenie konkurencieschop­nosti je potrebné aj riskovať.

Rýchlu návratnosť peňazí investovaných do nákupu robotov považuje za dôležité 19 percent domácich firiem a rovnaký počet podnikov nemá vyhranený názor na priemyselnú revolúciu 4.0. Domáce podniky do nasadzovania robotov tlačí aj čoraz väčší nedostatok pracovnej sily. Aktuálne už nie je najväčší problém nájsť ľudí v Bratislave, ale v iných priemyselne rozvinutých častiach Slovenska.

„Nájsť ľudí v Trnave, Nitre alebo v Trenčíne a ich okolí je už zložitejšie než v hlavnom meste, ktoré sa dlhodobo pýšilo najnižšou nezamestnanosťou. Masové nábory na Považí či v Ponitrí túto situáciu zmenili,“ uviedla okresná manažérka spoločnosti Wincott People Jana Mesárová.

Výsledkom je, že nižšia nezamestnanosť než v Bratislave je aj v okresných mestách ako Galanta, Piešťany, Hlohovec či Malacky. Z krajských miest ide o Trnavu a Trenčín. Aktuálna miera evidovanej nezamestnanosti je na Slovensku na úrovni 6,54 percenta a z úradov práce môže do zamestnania nastúpiť viac ako 178-tisíc ľudí.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #robot