Dopyt po rope čoskoro prekročí 100 miliónov barelov denne

Celosvetový dopyt po rope do roku 2020 prekročí 100 miliónov barelov denne. Predpovedal to vo štvrtok generálny tajomník Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) Mohammed Barkindo. Tohtoročný dopyt kartel vo svojej prognóze odhaduje na približne 96,8 milióna barelov denne, uviedol server CNBC.

20.10.2017 11:41
debata (2)

Barkindo verí, že pokračujúce posilňovanie svetovej ekonomiky povedie k rastu spotreby a cien ropy. Preto sú podľa neho potrebné ďalšie investície do ropného priemyslu.

„Spoločne s ťažiarmi mimo OPEC-u musíme pokračovať v investíciách, aby s nami svetové spoločenstvo a svetová ekonomika mohli počítať ako so spoľahlivými dodávateľmi ropy,“ uviedol.

OPEC by mal podľa Barkinda naďalej posilňovať vzťahy s nečlenskými krajinami, ako je napríklad Rusko. Previs ponuky nad dopytom na trhu s ropou v uplynulých rokoch viedol k výraznému poklesu cien. OPEC sa preto vlani dohodol, že zníži ťažbu o 1,2 milióna barelov denne. K dohode sa pripojili aj niektoré ďalšie významné ťažobné krajiny na čele s Ruskom, ktoré sľúbili produkciu obmedziť o ďalších 558 000 barelov den­ne.

Barkindo uviedol, že rovnováha medzi ponukou a dopytom na trhu s ropou sa obnovuje čím ďalej rýchlejším tempom. Dohoda o obmedzení ťažby je zatiaľ termínovaná do konca marca budúceho roka, špekuluje sa však o jej predĺžení.

Ruský prezident Vladimir Putin začiatkom októbra uviedol, že dohoda by mohla byť predĺžená do konca roka 2018. Podľa Barkinda ťažobné krajiny berú tento návrh vážne a snažia sa dospieť ku konsenzu o predĺžení dohody pred nasledujúcim zasadnutím, ktoré sa uskutoční 30. novembra.

„V súčasnosti je ťažké povedať, čo bude v novembri rozhodnuté,“ uviedol Barkindo. „Bude to závisieť od mnohých faktorov, najmä na tom, ako ďaleko pokročíme vo svojom zámere zladiť ponuku s dopytom,“ dodal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #OPEC