Prvá veľká investícia v Detve, má vzniknúť 500 pracovných miest

Do Detvy mieri belgická spoločnosť Punch NV. Plánuje postaviť nový závod na výrobu komponentov v automobilovom priemysle v Detve. Vzniknúť by malo v dvoch fázach okolo 500 pracovných miest.

15.10.2017 15:00
debata (16)

Čaká sa už len na schválenie investície od mesta. Nové pracovné miesta tomuto regiónu výrazne pomôžu. Nezamestnanosť v okrese Detva sa totiž v auguste tohto roka pohybovala na úrovni 8,08 percenta, čo je o necelé dve percentá nad celoslovenskou mierou nezamestnanosti. Nový závod potiahne aj tvorbu ďalších pracovných miest u regionálnych dodávateľov.

S výstavbou dvoch výrobných hál chce investor začať už v priebehu roka 2019. Do roku 2023 plánuje ďalšie rozšírenie výroby. V prvej fáze by v novom závode malo nájsť prácu viac ako 300 ľudí. Ďalších viac ako dvesto ľudí by sa malo zamestnať po príchode budúceho nájomcu časti výrobného závodu. Súčasťou investície bude aj priemyselný vývoj nových produktov a výrobných nástrojov. Uplatniť by sa tu mohlo okolo 30 konštrukčných odborníkov. V budúcnosti chce investor spolupracovať aj so školami na projektoch duálneho vzdelávania. V rámci výskumno-vývojových aktivít nájdu uplatnenie aj vysoké školy či vedecké inštitúcie. Práve strojárska výroba má v tomto regióne dlhoročnú tradíciu.

Belgická firma je lídrom v produkcii automatických prevodoviek. Ide o jeden z najdôležitejších komponentov v automobilovom priemysle. Spoločnosť má prevádzky v Európe aj v Ázii. Vlani v nej pracovalo viac ako 1 200 zamestnancov a dosiahla obrat približne 400 miliónov eur.

Aj do hnedého priemyselného parku v Bardejove mieri ďalší investor. Mesto podpísalo zmluvu s firmou Trim Leader zaoberajúcou sa výrobou poťahov na sedačky pre automobilový priemysel, ktorá chce rozšíriť svoju výrobu. Záujem o pôsobenie v priemyselnom parku majú aj ďalšie spoločnosti. Mesto rokuje aj s ďalšími dvoma spoločnosťami z oblasti obuvníctva a výroby batérií. Vzniknúť by tak mohlo viac ako 200 nových pracovných miest. Mesto Bardejov zároveň rokuje aj s ďalším investorom, ktorý chce postaviť dve výrobné haly na zelenej lúke. Má ísť o významnú strojársku firmu.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #automobilky #Detva