Prepustení z Dolných Krškán si môžu zarobiť v Jaguari

Nový rok sa začne v Nitre odchodom jedného strategického zamestnávateľa z regiónu. Závod na výrobu káblových zväzkov v Dolných Krškanoch pri Nitre sa má na prelome rokov zmeniť na kompetenčné centrum. Výroba sa presúva zatiaľ nevedno kam.

15.10.2017 16:00
káble, fabrika Foto: ,
Výroba káblových zväzkov v Nitre končí. Prepustení zamestnanci
debata (3)

„Vedenie spoločnosti SE Bordnetze – Slovakia už informovalo svojich zamestnancov o plánovanom novom strategickom smerovaní spoločnosti,“ odpovedalo na otázky denníka Pravda ohľadne ukončenia výroby a prepúšťania ľudí vedenie nitrianskej spoločnosti.

Dôvodom hromadného prepúšťania je pokles objednávok zo strany zákazníkov.
Ján Stískal, OZ KOVO

O prepustených zamestnancov sa v regióne už bijú zamestnávatelia. Nájsť kvalitného zamestnanca začína byť problém. Hlavne v regiónoch s nízkou nezamestnanosťou. A práve Nitra spolu s Trnavou patria do regiónu, kde sa v poslednom čase zvyšovala ponuka práce. Úmerne s tým tu klesá aj nezamestnanosť, ktorá sa v auguste dostala na 3,73 percenta. Nitra sa tak dostala do dvadsiatky okresov s najmenšou mierou ľudí bez práce.

V závode Jaguar ponúkajú vyššie platy

V Nitre stavia závod automobilka Jaguar Land Rover. Do marca budúceho roka chce zamestnať viac ako dvetisíc ľudí. Pracovníkov firma láka na mzdy od 900 do 1800 eur v hrubom. Pritom platy v nitrianskom priemyselnom parku sa pohybujú okolo 600 až 700 eur v hrubom. Platy pri výrobe káblových zväzkov patria v automobilovom priemyslu k tým nižším, a tak sa mnohí investori presúvajú do krajín, kde je pracovná sila lacnejšia, napríklad do Rumunska či Maďarska. V Jaguari by mali byť platy vyššie oproti závodu v Dolných Krškanoch.

Ukončenie výroby káblov v Dolných Krškanoch si vyžiadalo aj znižovanie počtu zamestnancov vo výrobe aj v administratíve závodu. „Plán realizácie nevyhnutného zníženia poctu zamestnancov bol zostavený v rámci čo najlepších možností, ale aj s prihliadnutím na pracovné skúsenosti a možnosti uplatnenia dlhoročných zamestnancov,“ tvrdí spoločnosť.

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny eviduje nahlásené hromadné prepúšťanie od zamestnávateľa z oblasti výroby elektrických a elektronických prístrojov pre motorové vozidlá v nitrianskom regióne. V marci išlo o 650 zamestnancov. V októbri nahlásila spoločnosť SE Bordnetze ďalšie prepúšťanie. Podľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny by mohlo byť ohrozených 280 zamestnancov.

Podľa informácií na webe spoločnosti, ktoré boli aktualizované naposledy vlani, zamestnáva 800 ľudí. Závod tak patril k popredným zamestnávateľom v Nitre a okolí. Na otázky o tom, koľko ľudí v ňom zostáva pracovať a aká bude náplň práce v kompetenčnom centre, nám firma do uzávierky neodpovedala. Nedozvedeli sme sa ani to, kam sa výroba presúva.

Tržby SE Bordnetze – Slovakia dlhodobo klesali

O prepúšťaní v Nitre vedia aj odbory, firma s nimi totiž o prepúšťaní rokovala. „Dôvodom hromadného prepúšťania je pokles objednávok zo strany zákazníkov,“ hovorí člen predsedníctva rady OZ KOVO Ján Stískal. Zástupcovia zamestnancov nie sú podľa neho nadšení, že spoločnosť sa rozhodla pristúpiť k tomuto kroku. Odbory podľa Stískala dbajú o to, aby boli dodržané všetky nároky zamestnancov.

„Bohužiaľ rozsah zákaziek a ani obchodných partnerov zamestnanci a odborová organizácia nemôžu ovplyvniť,“ hovorí Stískal. Je to v kompetencii zamestnávateľa, dodáva. A tomu sa v posledných dvoch rokov veľmi nedarilo. Spoločnosť SE Bordnetze – Slovakia v minulom roku prehĺbila stratu z roku 2015. Keď skončila so stratou 1,579 milióna eur. Tržby firmy klesli medziročne takmer o pätinu na 41,06 milióna eur. Ešte v roku 2015 boli tržby spoločnosti takmer 50 miliónov eur. No už vtedy firma vytvorila namiesto zisku stratu niečo vyše 376-tisíc eur. Najlepšie sa firme darilo v roku 2011, keď jej tržby boli okolo 155,2 milióna eur a zisk vyše 3,5 milióna eur. Odvtedy tržby aj zisk klesali s výnimkou roka 2014. Vtedy sa zisk opäť vyšplhal na 3 milióny eur, celkové tržby však pokračovali v prepade.

Spoločnosť SE Bordnetze vznikla v roku 2006 vstupom japonských spoločností Sumitomo Electric Industries, Ltd. a Sumitomo Wiring Systems, Ltd. do závodu Volkswagen Elektrické Systémy. Ten tu vyrástol v roku 1996 na mieste skladového areálu v Dolných Krškanoch pri Nitre.

Spoločnosť je v rámci elektrotechnického odvetvia významným producentom káblových zväzkov na Slovensku. K zákazníkom firmy patria výrobcovia automobilov značky Audi a Porsche. Centrála slovenskej pobočky firmy sídli v Nemecku. Závody má v Európe aj v Poľsku, Česku, Bulharsku, Ukrajine, Belgicku a Španielsku.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #prepúšťanie #zamestnanie #Nitra #zamestnanci #SE Bordnetze - Slovakia #Dolné Krškany