Rakúsky kancelár chce žalovať Maďarsko pre rozšíenie jadrovej elektrárne

Rakúsky kancelár Christian Kern chce žalovať Budapešť pre rozšírenie maďarskej jadrovej elektrárne Paks. Možné právne kroky už nechal preveriť vládnymi expertmi. Kernovi sa nepáči rozhodnutie Európskej komisie, podľa ktorej je prípustné, aby dostavbu financoval maďarský štát.

14.10.2017 10:19
debata (8)

„Dobudovanie jadrovej elektrárne Paks striktne odmietam a to nielen z bezpečnostných dôvodov. Aj z hľadiska energeticko-politického a hospodárskeho nedáva rozšírenie žiadny zmysel,“ vyhlásil sociálnodemokra­tický predseda rakúskej vlády.

„Dokonca aj Európska komisia dospela vo svojom hodnotení k záveru, že dostavba tejto jadrovej elektrárne by nikdy nebola ekonomická bez masívnych štátnych dotácií,“ dodal dosluhujúci kancelár.

Európska komisia na začiatku marca rozhodla, že Maďarsko smie dotovať dostavbu svojej jedinej jadrovej elektrárne Paks. Rakúsko považuje túto štátnu pomoc za neprípustnú. Podľa Viedne tiež poškodzuje snahy o podporu obnoviteľných energií.

Rozhodnutie komisie je už k dispozícii online, ale zatiaľ nebola uverejnená v úradnom vestníku EÚ. Keď sa tak stane, Rakúsko má dva mesiace na podanie sťažnosti u únijného súdu.

Rozšírenie elektrárne Paks o ďalšie dva reaktory má uskutočniť ruský koncern Rosatom. Ruský prezident Vladimir Putin počas augustovej návštevy Budapešti ubezpečil maďarského premiéra Viktora Orbána, že dostavba sa môže začať už po novom roku.

Európska komisia vlani v novembri zastavila konanie proti Maďarsku pre jeho dohodu s Ruskom. Vyšetrovanie komisia začala predvlani, pretože jej prekážalo, že Budapešť zadala Rosatomu zákazku bez verejnej súťaže. Vláda v Budapešti potom vraj ale poskytla množstvo dodatočných informácií, ktoré pochybnosti komisie rozptýlili.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Rakúsko #Paks