Využite oživenie na reformy, vyzýva MMF eurozónu

Eurozóna by mala využiť svoje robustné hospodárske oživenie na zavedenie reforiem, ktoré je politicky ťažké presadiť. Povedal to v piatok na výročnom zasadnutí Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky šéf európskeho oddelenia MMF Poul Thomsen.

14.10.2017 09:00
debata (2)

Európska komisia očakáva, že hrubý domáci produkt 19 krajín platiacich eurom stúpne v tomto roku o 1,7 percenta a budúci rok o 1,8 percenta. MMF očakáva tento rok rast až o 2,1 percenta a budúci rok o 1,9 percenta.

„Kľúčovou výzvou, ktorej čelia politici, je využiť robustné oživenie na prijatie opatrení, ktoré sú politicky problematické,“ povedal Thomsen na tlačovej konferencii. „Teraz je čas pre úrady v krajinách, ktoré potrebujú vybudovať fiškálny priestor, aby tak urobili. Teraz je čas pre regulátorov v krajinách, kde banky potrebujú vyčistiť svoje súvahy, aby to začali robiť,“ dodal.

„A teraz je čas pre krajiny, ktoré chcú urobiť štrukturálne reformy na zvýšenie produktivity, aby to začali robiť. Keď nie teraz, tak kedy?“ vyhlásil. Thomsen nemenoval žiadnu krajinu.

Taliansko sa potýka so slabým rastom, vysokým verejným dlhom a vysokým objemom zlých úverov vo svojom bankovom systéme. Francúzsko potrebuje, aby jeho pracovný trh bol viac pružný a Španielsko bojuje s vysokou nezamestnanosťou. Nemecko, najväčšia ekonomika eurozóny, potom potrebuje zvýšiť investície, napísala agentúra Reuters.

Thomsen tiež uviedol, že MMF nepožaduje od Grécka, aby v rámci svojho záchranného programu podniklo nejaké ďalšie dodatočné fiškálne opatrenia. Zásadným problémom pre Grécko je teraz dlh a MMF dúfa, že sa čoskoro podarí dosiahnuť dohodu s vládami krajín eurozóny o odpustení časti dlhu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #eurozóna