Hodnota bitcoinu prvýkrát prekonala hranicu 5000 dolárov

Hodnota kybernetickej meny bitcoin vo štvrtok prvýkrát prekročila hranicu 5000 dolárov, od začiatku tohto roka sa tak zvýšila viac ako päťnásobne. Počas štvrtku cena vystúpila až na rekordných 5240 dolárov, oproti strede si pripisovala viac ako osem percent, informovala agentúra Reuters.

12.10.2017 15:36
debata (4)

V septembri sa cena bitcoinu dostala pod 4000 dolárov, čo bola reakcia na správu, že Čína nariadila tamojšom kryptomenovým burzám zastaviť obchodovanie. V poslednej dobe sa však objavili špekulácie o zrušení tohto nariadenia. Podľa serveru Cryptocoinnews.com je pravdepodobné, že obchodovanie s bitcoinom v Číne bude obnovené s prísnejšou reguláciou.

„Špekulanti sú pri bitcoine optimistickí, pretože očakávajú návrat Číny medzi svetové kryptomenové trhy,“ povedal serveru CNBC šéf kryptomenovej burzy Gatecoin Aurelien Menant.

Podľa CNBC sa navyše zdá, že investorov príliš neznepokojujú niektoré negatívne výroky na adresu bitcoinu. Napríklad generálny riaditeľ najväčšej americkej banky JPMorgan Chase & Co Jamie Dimon túto kybernetickú menu nedávno označil za podvod.

„Bitcoin je opäť na koni. Dokázal striasť negatívny sentiment, ktorý ho obklopoval od prvej polovice septembra,“ poznamenal Lukáš Kovanda zo spoločnosti Cyrrus. „Aktuálne potom rast ceny bitcoinu podporujú hlavne špekulácie, že čínske úrady svoj postoj ku krypotomenám opäť zmiernia. Praje mu tiež správa, že americká banka Goldman Sachs rozvíja riešenie, ako svojim klientom umožniť obchod s kryptomenami,“ do­dal.

Bitcoin vznikol v roku 2009 ako alternatíva oficiálnych mien a počas rokov sa presadil ako popredná kybernetická mena sveta. Vytvára ju sieť počítačov so špecializovaným softvérom naprogramovaným tak, aby uvoľňoval nové virtuálne mince stabilným a postupne sa spomaľujúcim tempom.

Pretože nie je pod kontrolou žiadnej centrálnej banky a dá sa ľahko presúvať, často menu využívajú aj tí ľudia, ktorí sa chcú skryť pred dohľadom úradov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin