Paríž chce byť v roku 2024 bez dízlov, v roku 2030 aj bez benzínových áut

Paríž plánuje do roku 2030 zakázať všetky automobily s benzínovým a naftovým motorom, oznámil vo štvrtok predstaviteľ parížskej radnice zodpovedný za dopravu Christophe Najdovski.

12.10.2017 11:52
debata

Podobný plán ohlásil nedávno pre celé Francúzsko minister životného prostredia, ktorý so zavedením tohto opatrenia počíta o desať rokov neskôr.

„Ide o dlhodobé plánovanie týkajúce sa stratégie, ktorá zníži skleníkové plyny,“ povedal Najdovski. „Doprava je jedným z hlavných zdrojov skleníkových plynov … a preto plánujeme do roku 2030 opustiť autá so spaľovacím motorom, respektíve autá na fosílne palivá,“ povedal rozhlasovej stanici France Info.

Francúzska metropola bude v roku 2024 hostiť letné olympijské hry a do tejto udalosti chce skoncovať s naftovými automobilmi, poznamenala agentúra Reuters. Paríž je najnavštevovanejším mestom sveta a trvalo v nej žije vyše 2,2 milióna obyvateľov.

Francúzska metropola bola miestom, kde bola v roku 2015 podpísaná dohoda o ochrane klímy. Tá si za hlavný cieľ kladie prostredníctvom obmedzenia emisií skleníkových plynov udržať zvyšovanie teploty výrazne pod dvomi stupňami Celzia v porovnaní s teplotou v období pred industrializáciou.

V celom Francúzsku by sa do roku 2040 mali prestať predávať benzínové aj naftové automobily. Tento cieľ predstavil v júli minister životného prostredia Nicolas Hulot.

debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #diesel #Paríž