Japonská oceliareň falšovala údaje, výrobcovia áut i lietadiel robia kontroly

Škandál okolo falšovania údajov o kvalite v japonskej oceliarni Kobe Steel prinútil výrobcov áut, vlakov a lietadiel robiť kontroly. Uviedol to spravodajský server BBC. Kontroly majú odhaliť, či výrobky týchto firiem neobsahujú podradné materiály.

12.10.2017 07:22
debata

Svoju produkciu teraz preverujú napríklad japonské automobilky Toyota, Nissan a Honda. Spoločnosť Hitachi uviedla, že jej nové vlaky síce obsahujú materiály od firmy Kobe, úspešne ale prešli prísnymi testami. Americký výrobca lietadiel Boeing tvrdí, že v súvislosti so škandálom oceliarne Kobe neodhalil žiadne bezpečnostné problémy.

Kobe je treťou najväčšou oceliarňou v Japonsku. Firma v nedeľu priznala, že falšovala údaje o niektorých svojich produktoch tak, aby zodpovedali požiadavkám zákazníkov. Akcie podniku na priznanie reagovali silným poklesom, trhová hodnota firmy tak v priebehu dvoch dní klesla o zhruba 1,6 miliardy dolárov, uviedla agentúra Reuters.

Nedeľné odhalenie sa týkalo výrobkov z medi a hliníka, ktoré sa používajú pri výrobe automobilov či lietadiel. V stredu firma oznámila, že na falšovanie údajov narazila aj u niektorých ďalších produktov. Japonská vláda uviedla, že záležitosť skúma a snaží sa zistiť jej možné bezpečnostné dopady.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #automobilky