Stavebné sporenie sa zmení, bude adresnejšie

Podmienky na získanie stavebného sporenia sa budú meniť. Štát chce, aby stavebné sporiteľne pri schvaľovaní sporenia pozerali viac na adresnosť a efektívnosť. Nateraz rezort financií o detailoch nehovorí, ale už vlani padol návrh, aby napríklad samotnú stavebnú prémiu vo výške 66,39 eura dostávali len ľudia s nižšími príjmami.

12.10.2017 07:00
debata (5)

Pôvodný návrh bol, že ak jednotlivec zarába v hrubom viac ako 1,2 tisíca eur mesačne, štátnu prémiu nedostane. Pri manželoch to mala byť v závislosti od tohtoročnej priemernej mzdy v hospodárstve hranica spoločného príjmu zhruba 2,4 tisíca eur za mesiac. Na získanie plnej stavebnej prémie musí sporiteľ tento rok vložiť 1 327,80 eura, ak dá menej, prémia sa mu pomerne kráti.

Maximálna výška štátnej prémie pri stavebnom... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
PSS, Prvá stavebná sporiteľňa, Maximálna výška štátnej prémie pri stavebnom sporení bude aj v roku 2018 zachovaná na úrovni 66,39 eura. Rezort financií však chce zvýšiť adresnosť jej poberania.

Z aktuálnych predbežných informácií zverejnených na portáli právnych predpisov vyplýva, že v súčasnom regulačnom rámci podmienok pre poberanie štátnej podpory stavebného sporenia podľa rezortu financií chýbajú prvky účelovosti, adresnosti a efektívnosti. Dôvodom je napríklad to, že štátnu prémiu je možné čerpať aj bez zdokladovania účelového použitia nasporených prostriedkov vrátane poskytnutej štátnej prémie. Štátna podpora je zároveň podľa ministerstva adresovaná stavebným sporiteľom bez akéhokoľvek prvku selekcie. Jedným z dôvodov je aj to, že percentuálna výška štátnej prémie výrazne prevyšuje súčasné priemerné trhové úrokové sadzby na vkladových produktoch v komerčných bankách. Predpokladaný termín začatia pripomienkového konania je január 2018.

Sporenie štát podporuje čoraz menej

Doteraz žiadna z troch stavebných sporiteľní pôsobiacich na Slovensku nezisťovala v prípade uzatvárania stavebného sporenia napríklad príjem klienta alebo účel použitia finančných prostriedkov. Podľa sporiteľní by to znamenalo enormný zásah do informačných systémov v súvislosti s každoročným zberom dát od klientov.

„O predbežnej informácii, ktorú zverejnilo Ministerstvo financií SR, vieme. Pripomienky v nej uvedené sme si preštudovali, avšak z uvedeného znenia nie je jednoznačne možné definovať, čo bude obsahovať prípadný návrh novely zákona o stavebnom sporení. Hodnotiť preto riziká a pozitíva sa dnes nedá. Snáh o zmenu podmienok štátnej prémie bolo už aj v minulosti niekoľko. Vždy sme však dokázali odborne vyargumentovať jej opodstatnenie v aktuálnej forme. Výpočet štátnej prémie na základe objektívneho matematického vzorca považujeme za najoptimálnejšie riešenie,“ povedal Radovan Slobodník, hovorca Prvej stavebnej sporiteľne.

„Veríme, že aj teraz sa nám argumentmi podarí presvedčiť predkladateľov potenciálneho návrhu novely o zmysluplnosti štátnej prémie v takej forme, v akej ju poznáme dnes. Ide totiž o bývanie ľudí, aj ľudí zo sociálne slabších skupín. Zároveň je potrebné dodať, že v ostatnom období je celkový objem štátnej podpory v stavebnom sporení vzhľadom k percentuálnej výške štátnej prémie čoraz nižší a vytvára tak aj oveľa nižší náklad zo štátneho rozpočtu,“ dodal Slobodník. ČSOB Stavebná sporiteľňa sa v tomto momente nevedela k návrhom vyjadriť, nakoľko ešte nie sú známe detaily.

Výška prémie sa meniť nebude

Maximálna výška štátnej prémie pri stavebnom sporení bude aj v roku 2018 zachovaná na úrovni 66,39 eura. Na jej získanie budú musieť Slováci nasporiť rovnakú sumu ako tento rok, čiže 1 327,80 eura.

Kým v minulosti výšku štátnej prémie upravoval každoročne zákon o štátnom rozpočte, od januára 2005 sa počíta podľa vzorca, ktorý zohľadňuje predovšetkým výšku úrokových sadzieb štátnych dlhopisov. Ešte pred niekoľkými rokmi sa zákon o stavebnom sporení stále menil, menila sa aj výška štátnej prémie. Podľa stavebných sporiteľní tieto zmeny klientov zneisťovali. Pôvodná výška štátnej prémie 199,2 eura bola zachovaná do roku 2000, odvtedy sa každý rok znižovala a menil sa aj vymeriavací základ. Aktuálna výška štátnej prémie 66,39 eura je platná od roku 2006.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebné sporenie