Český premiér lobuje za jadro únie, euro a diaľnice

Česká republika musí zostať v jadre Európskej únie a čo najskôr, ako to bude možné, prijať euro. Ekonomika závislá na exporte nemá podľa českého premiéra Bohuslava Sobotku inú cestu.

10.10.2017 09:59
debata (8)

Všetkých, ktorí hovoria o vystúpení z EÚ, označil v pondelok počas vystúpenia na sneme Zväzu priemyslu a dopravy na strojárenskom veľtrhu v Brne za bláznov a polobláznov. Zotrvanie v jadre EÚ považuje za jedinú alternatívu k zaisteniu bezpečnosti a ekonomickej prosperity Česka.

Spomenul tiež, ako to nazval, niekoľko neodkladných úloh, ktoré bude musieť riešiť nová vláda ktorá vzíde z blížiacich sa volieb. „Ekonomický rozvoj priemyselne najrozvinutejších krajín Európy závisí nielen na dostatku zamestnancov, ale aj na dopravnej infraštruktúre. Ukazuje sa, že je potrebné prijať zákon o líniových stavbách, pretože nenarazíte na nedostatok peňazí či nepripravenosť stavieb, ale na zlú vôľu. Spolky a jednotlivci neustále napádajú dopravné stavby. Bude to najefektívnejšia cesta,“ povedal Sobotka. Nová vláda musí tiež riešiť budúcnosť českej energetiky.

„Je potrebné pracovať na zmene energetického mixu. Na jednej strane je potrebné zachovať stabilitu, na druhej strane je potrebné dodržiavať limity vyplývajúce z Parížskej dohody o emisiách. V roku 2025 najneskôr je potrebné začať budovať nový blok v jadrovej elektrárni Dukovany. Energia musí byť naďalej cenovo dostupná. Spoločne s vysokorýchlostným internetom je kľúčová pre prechod k digitalizovanému priemyslu, ktorý prinesie nový rozvojový potenciál,“ povedal Sobotka. Štát podľa neho má ísť príkladom v digitálnych riešeniach a preniesť ich do štátnej sféry.

Nová vláda má podľa neho tiež pracovať na tom, aby sa česká ekonomika zmenila z ekonomiky, ktoré ponúka komparatívnu výhodu v lacnej práci, na ekonomiku vytvárajúcu produkty s vyššou pridanou hodnotou.

„Investičné stimuly sa už nesmú pozerať na počet vytvorených pracovných miest, ale na výšku pridanej hodnoty a mali by smerovať k menším a stredným firmám,“ povedal Sobotka.

Česko ale ešte nie je v eurozóne, čo Sobotka vidí ako neistotu do budúcnosti. „Všetky modernizačné opatrenia budú fungovať vtedy, keď budeme členmi voľného vnútorného trhu a budeme figurovať v jadre ekonomicky silných krajín EÚ. Musíme bojovať za to, aby nevznikali na vnútornom trhu a na hraniciach eurozóny bariéry,“ uviedol Sobotka.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #euro