Odborári chystajú pochod za skorší odchod do penzie

Približne dvetisíc odborárov bude v sobotu 14. októbra v Bratislave pochodovať za presadenie skoršieho odchodu do dôchodku a zavedenie stropu pre dôchodkový vek na úrovni 64 rokov.

09.10.2017 15:15
debata

Na pondelkovej tlačovej besede o tom informoval predseda odborového zväzu (OZ) KOVO Emil Machyna. Pochod by mal podľa neho v sobotu začať o 13:00 pred Úradom vlády SR a pokračovať smerom k Ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

„Tam by sme mali odovzdať výzvu ministrovi práce a sociálnych vecí, aby začalo jeho ministerstvo pripravovať legislatívnu zmenu tak, aby bola čím skôr uvedená do praxe,“ povedal Machyna. Odborári podľa neho chcú, aby sa v niektorých profesiách odchádzalo do penzie už v 59 rokoch tak, ako je to podľa šéfa OZ KOVO bežne v zahraničí.

OZ KOVO tiež začalo s petíciou za skorší odchod do dôchodku. Odborári chcú podľa Machynu vyzbierať 100 tisíc podpisov, aby sa petíciou zaoberal aj parlament. „Odozva je celkom fajn, už sa nám plnia hárky a funguje to,“ povedal. Odborári zatiaľ podľa neho vyzbierali asi 14 tisíc podpisov od občanov.

Machyna upozornil na to, že na Slovensku majú pracujúci ľudia najviac nadčasov a najviac pracujú v sobotu a v nedeľu. „Preto chceme, aby ľudia, ktorí pracujú v nepretržitej prevádzke alebo na rizikových pracoviskách, aby mohli ísť skôr do dôchodku a aby sme zafixovali vek odchodu do dôchodku na 64 rokov,“ povedal. Ľudia na Slovensku sa totiž podľa Machynu dožívajú dôchodkového veku v inej zdravotnej pohode, ako je tomu v zahraničí.

Od začiatku tohto roka sa vek odchodu do dôchodku predlžuje o určený počet dní podľa priemernej strednej dĺžky života. Kým od začiatku tohto roka sa penzijný vek zvýšil o 76 dní, od začiatku budúceho roka to bude o ďalších 63 dní. V roku 2018 tak vek odchodu do dôchodku bude 62 rokov a 139 dní. „Ak by to postupovalo tak, ako doteraz, tak dnes podľa odhadu ľudia, ktorí sa narodili v osemdesiatych rokoch, by išli do dôchodku v 67 rokoch,“ upozornil Machyna. Nevie si predstaviť, aby ľudia pri niektorých povolaniach pracovali v takto vysokom dôchodkovom veku. Predlžovanie dôchodkového veku podľa toho, ako sa bude zvyšovať stredná dĺžka života, zaviedla bývalá vláda Roberta Fica ešte v roku 2012.

Odborári chcú podľa Machynu aj to, aby zamestnávatelia aj zamestnanci na rizikových pracoviskách platili vyššie príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie. „Aby to bola odpočitateľná položka z daňového základu a aby to potom mohli využiť v prípade, že pôjdu do preddôchodku,“ povedal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #dôchodok