Dane: Apple, Amazon a na muške sú ďalší

Na dani z pridanej hodnoty dochádza ročne v Európskej únii k strate viac ako 150 miliárd eur, čo sú prostriedky, ktoré by sa dali využiť napríklad na školy, cesty alebo v zdravotníctve. Odhaduje sa, že cezhraničné podvody s daňou z pridanej hodnoty spôsobujú straty až 50 miliárd eur ročne.

07.10.2017 12:00
Mobil Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Dôvodov tohto stavu je viacero. Jedným z najvypuklejších v posledných rokoch je ten, že mnohé veľké nadnárodné spoločnosti za posledné roky hľadali cesty, ako čo najefektívnejšie optimalizovať platenie daní.

Aj keď si niekto cez internet tovar kúpil na Slovensku, nadnárodný obchod tržbu (ne)zdanil v daňovom raji, napríklad v Luxembursku. Luxemburg, hlavné mesto Luxemburska, poskytoval podľa Bruselu neoprávnené daňové výhody pre internetového giganta Amazon. Európska komisia teraz chce, aby spoločnosť doplatila na daniach 250 miliónov eur.

Opatrenia tamojšej vlády umožnili internetovej spoločnosti presunúť veľkú väčšinu jej ziskov zo spoločnosti, ktorá patrí do skupiny Amazon a podlieha dani v Luxembursku (Amazon EÚ), na spoločnosť, ktorá dani nepodlieha (Amazon Europe Holding Technologies). Spoločnosť sa vďaka takejto selektívnej ekonomickej výhode podľa komisie vyhla zdaneniu takmer troch štvrtín zisku z celkového predaja, ktorý táto spoločnosť zrealizovala v EÚ.

Žaloba aj proti Írsku

Takýchto príkladov je vo svete veľa. Americká spoločnosť Starbucks mala od roku 2008 neoprávnené daňové výhody v Holandsku. Štyri roky vo Veľkej Británii neplatila žiadne dane. Talianska spoločnosť Fiat vďaka daňovému zvýhodneniu v Luxembursku od roku 2012 neoprávnene znížila svoju daňovú záťaž o 20 – 30 miliónov eur. Americká spoločnosť McDonald's, ktorá sídli v Luxembursku, neplatila firemnú daň z licenčných poplatkov európskych a ruských pobočiek viac ako osem rokov. Na daniach má doplatiť pol miliardy dolárov.

Luxembursko však na tlak komisie a tiež po prevalení známej kauzy Panama Papers zaviedlo prísnejšie pravidlá, podľa ktorých budú finančné toky medzi dvoma rôznymi divíziami jednej firmy rovnako posudzované ako transakcie medzi dvoma samostatnými podnikmi. V praxi to po novom vyzerá tak, že nadnárodné spoločnosti už nemôžu presunúť svoje zisky do tohto „daňového raja“ za účelom platenia takmer nulových daní.

Európska komisia najnovšie vyšla s tým, že sa rozhodla zažalovať Írsko na Súdnom dvore EÚ za to, že nevymáhalo od spoločnosti Apple nezákonnú štátnu pomoc vo výške 13 miliárd eur, ako o tom v auguste 2016 rozhodla komisia.

Boj sa však v tomto smere nekončí. Daňových rajov je stále požehnane a mnohé vlády vo svete nechcú k prísnejším pravidlám pristúpiť. Napríklad americká firma Apple v Írsku nemusela roky platiť 12,5-percentnú daň z príjmu. Írska daňová správa jej daň znížila až tesne na nulu. Európska komisia najnovšie vyšla s tým, že sa rozhodla zažalovať Írsko na Súdnom dvore EÚ za to, že nevymáhalo od spoločnosti Apple nezákonnú štátnu pomoc vo výške 13 miliárd eur, ako o tom v auguste 2016 rozhodla komisia.

Brusel zreformuje systém DPH

Komisia už dlhodobo ústami jej predstaviteľov poukazuje na fakt, že podobné praktiky nie sú na ústupe, práve naopak. Postupne zavádza rôzne opatrenia, ktoré by takéto formy obchádzania platenia daní mali zamedziť. V stredu preto komisia predložila plány rozsiahlej reformy v oblasti (DPH). Ide o najväčšiu reformu za posledných 25 rokov.

Reforma by mala pomôcť znížiť podvody na DPH o 80 percent. Komisia navrhuje zmeniť súčasný systém DPH tak, aby sa predaj tovaru z jednej krajiny EÚ do druhej zdaňoval rovnakým spôsobom ako tovar predávaný v jednotlivých členských štátoch. Vznikne tak nový a konečný systém DPH v EÚ. Dohoda by mala byť postavená na štyroch základných bodoch.

Jedným z nich je boj proti podvodom, najmä v oblasti cezhraničného obchodu. Ďalším je vytvorenie jedného kontaktného miesta, pričom obchodníci by tak mohli DPH priznávať a platiť na jednej online platforme vo vlastnom jazyku. DPH by sa mala hradiť v členskom štáte konečného spotrebiteľa, platiť bude sadzba daného členského štátu. Posledným bodom je vytvorenie jednoduchších fakturačných pravidiel.

Aj na Slovensku sa už nedarí zvyšovať efektívnu sadzbu DPH tak ako pred pár rokmi. Aj napriek zavedeniu elektronického kontrolného výkazu DPH si podvodníci hľadajú nové cesty, ako obchádzať platenie daní.

Finančná správa SR tvrdí, že v boji proti daňovým podvodom na roky 2017 – 2018 zavádza ďalšie opatrenia. Napríklad zamedzuje účelové zlučovanie firiem, zavádza index spoľahlivosti daňových subjektov, monitorovanie pohybu tovaru či zrýchlenie výmeny informácií medzi finančnou správou, políciou a Generálnou prokuratúrou.

Opatrenia, ktoré už prispeli v boji proti daňovým podvodom, sú napríklad obmedzenie platieb v hotovosti, spustenie virtuálnej registračnej pokladnice, rušenie registrácií DPH či spustenie informačného systému kontrolných známok. Medzi najnovšie opatrenia, ktorých efekt sa má prejaviť v najbližších mesiacoch, patrí skrátené vyrubovacie konanie, superzaisťovací príkaz či skrátenie lehoty na podanie námietky zaujatosti kontrolóra pri daňovej kontrole.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Amazon #elektronika