Česká koruna sa usadila pod hranicou 26 Kč za euro

Česká koruna v stredu opäť posilňovala a postupne sa dostala na 25,84 Kč/EUR. Je to najsilnejšia hodnota od začatia intervencií Českej národnej banky v novembri 2013.

05.10.2017 07:32
debata (2)

K doláru spevnila koruna o deväť halierov na 21,97 Kč/USD. Vyplýva to z údajov servera Patria Online. Podľa analytikov môže česká mena v októbri zamieriť až k 25,50 Kč/EUR.

Silnejšia koruna je reakciou na zasadnutie bankovej rady ČNB z minulého týždňa a pozitívne údaje z českej ekonomiky. „ČNB síce na septembrovom zasadnutí úrokové sadzby nezvýšila, ale dala jasne najavo, že zvýšenie sadzieb v novembri je v podstate hotovou vecou. Od ČNB možno navyše vzhľadom na silný rast českej ekonomiky, akcelerujúce mzdy a viac ako dvojpercentnú infláciu očakávať ďalšie zvyšovanie sadzieb aj v roku 2018,“ uviedol analytik spoločnosti Akcenta Miroslav Novák.

Podľa neho nemožno vylúčiť ďalšie spevňovanie koruny minimálne do novembrového zasadania bankovej rady ČNB. „Impulzom k jej posilneniu môžu byť lepšie domáce ekonomické dáta, ktoré budú uverejnené v závere tohto a na začiatku budúceho týždňa,“ dodal.

Hlavný ekonóm Next Finance Vladimír Pikora upozornil, že strach o politickú situáciu v Španielsku sa nijako nedotkol strednej Európy, kde panuje optimizmus. Pre investorov je zaujímavý celý región.

„Do hry sa vracia aj stávka na konvergenciu. Tá sa na pár rokov skončila a zdalo sa, že je nemožné, aby sa stredná Európa viac blížila Nemecku. Posledné dáta ale ukazujú, že už sa zase približujeme, čo dáva priestor k ďalšiemu dlhodobému posilneniu. Koruna bude preto posilňovať ďalej smerom ku 25,50 CZK/EUR,“ uviedol.

Ak by sa však španielska kríza šírila aj mimo Španielska, koruna podľa Pikoru dočasne skokovo zoslabne. Následne by sa ale zase vrátila k silnejším úrovniam.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #koruna