Španielske akcie pocítili katalánske refrendum

Európske akciové trhy začali nový týždeň rastom, ku ktorému prispeli najmä akcie cestovných spoločností a ťažobných firiem. V reakcii na referendum o nezávislosti Katalánska sa ale dole vydali španielske akcie, politická neistota má dopady hlavne na akcie španielskych bánk.

02.10.2017 11:12
debata (2)

Paneurópsky index STOXX 600 na začiatku obchodovania vykazoval rast o 0,3 percenta, neskôr sa zmiernil. Naopak, index španielskej akciovej burzy IBEX približne 1,2 percenta odpisoval.

Výrazné straty mali španielske banky na čele s Banco Sabadell a CaixaBank, ktoré majú centrálu v Katalánsku. Straty bánk sa po začatí obchodovania pohybovali v rozmedzí od 1,8 percenta po 3,2 percenta.

Najlepšie si v Európe vedú letecké spoločnosti, hlavne easyJet, Ryanair a Lufthansa. Aerolinkám pomohlo oznámenie o krachu britskej spoločnosti Monarch Airlines, pre ktorý bude Británia musieť zorganizovať návrat do vlasti pre zhruba 110 000 cestu­júcich. Aerolinkám pomáha nádej, že budú môcť získať časť majetku spoločnosti Monarch. Minulý týždeň sa objavili informácie, že easyJet a Wizz Air rokujú o prevzatí niektorých leteckých trás Monarchu.

V Katalánsku sa v nedeľu konalo referendum o nezávislosti tejto autonómnej oblasti od Španielska. Uskutočnilo sa napriek odporu centrálnej vlády v Madride a napriek zákazu, ktorý vydal ústavný súd. Hlasovanie sprevádzalo násilie, keď sa španielske poriadkové sily stretli s Kataláncami.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko